Rarášek (vír)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rarášek v Arizoně

Rarášek (nebo také prachový ďábel, anglicky dust devil) je písečný vír, který vzniká cirkulací vzduchu na teplém či suchém povrchu a studeného vzduchu z oblačnosti. Síla vztlaku (větru) dosahuje 50 km/h až 100 km/h. Jediné nebezpečí spočívá v uvolňování různých částic a plynů do ovzduší (písek se v případě kontaktu s člověkem či zvířetem může dostat do různých otvorů (oči, uši, vdechnutí).[1][2]

Rarášci jsou známy i z povrchu Marsu, kde mimo jiné dokážou očišťovat solární panely pozemských sond a tím prodlužovat jejich funkčnost.[3]

Další druhy[editovat | editovat zdroj]

Popeloví[editovat | editovat zdroj]

Žhavá škvára pod čerstvě uloženým popelem v nedávno vypálených oblastech může někdy vytvářet četné prachové rarášky. Menší hmotnost a tmavší barva popela mohou vytvářet prachové čerty, které jsou viditelné stovky metrů ve vzduchu. Popelové víry se tvoří podobně jako prachové a jsou často k vidění v nestabilních dnech v místech spálenišť po nedávných požárech.

Popeloví rarášci jsou běžní v těžebním městě Tsagaan Khad v provincii Jižní Gobi v Mongolsku. Vznikají, když rarášci zvednou velké množství naskladněného uhlí. Díky své tmavé barvě některé připomínají tornáda.

Ohniví[editovat | editovat zdroj]

Ohnivé víry nebo rarášci, někdy nazývané ohnivá tornáda, lze pozorovat při intenzivních požárech hořlavých stavebních konstrukcí nebo častěji při požárech lesů či křovin. Ohnivý vír je vírový útvar hořících plynů uvolňujících se z hořlavého materiálu. Geneze víru je pravděpodobně podobná genezi prachového raráška. Na rozdíl od prachového čerta je nepravděpodobné, že by výšky, které dosahují turbulence v okolních plynech, bránily vytvoření stabilní mezní vrstvy mezi rotujícími/vznikajícími plyny vzhledem k okolním plynům. Vír ohnivých plynů je větší než viditelná výška vertikálních plamenů.

Senní[editovat | editovat zdroj]

"Senný ďábel" je jemný vír, který se tvořív teplém vzduchu nad poli čerstvě posečeného sena. Vír vzniká ze sloupu horkého vzduchu stoupajícího od země za klidných slunečných dnů, který neškodně pohazuje a víří stébly a chomáči sena ve vzduchu, často k radosti dětí a přihlížejících.

Sněžní[editovat | editovat zdroj]

Za stejných podmínek může vzniknout sněhová vichřice, sněhový čert nebo někdy označovaný jako "snownado", i když diferenciální ohřev je v zasněžených oblastech obtížnější.

Parní[editovat | editovat zdroj]

Parní rarášci jsou malé sloupce nasyceného vzduchu o různé výšce, ale malém průměru, které vznikají, když studený vzduch leží nad mnohem teplejší vodní plochou nebo nasyceným povrchem. Často jsou také pozorovány v páře stoupající z elektráren.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Glossary of meteorology.. 2. vyd. Boston, Mass.: American Meteorological Society, 2000. xii, 855 pages s. Dostupné online. ISBN 1878220349, ISBN 9781878220349. OCLC 47764406 
  2. Dust Devils: Ephemeral Whirlwinds Can Stir Up Trouble. www.arizona-vacation-planner.com [online]. [cit. 2019-06-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  3. Martian Dust Could Help Explain Water Loss, Plus Other Learnings From Global Storm [online]. [cit. 2019-07-21]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]