Radu Duda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Radu al României Duda)
Princ Radu al României Duda
Dědičný princ-choť rumunského trůnu
Portrét
Markéta Rumunská
Úplné jménoRadu al României Duda, princ rumunský
TitulyDědičný princ-choť rumunský
Narození7. června 1960
Iași (Rumunsko)
Předchůdcekrál Michal I. Rumunský
ManželkaMajestata Sa Margareta a României, Prințesă de Hohenzollern
DynastieHohenzollernové
Motto
OtecRené Corneliu Duda [1]
MatkaGabriela Eugenia Constandache [2]
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Rumunská královská rodina
Rumunská královská rodina

Rumunská královská rodina je od roku 1947 nevládnoucí

JKV princ Radu Rumunský Duda (rumunsky: Radu al României Duda), rodným jménem Radu Duda, se narodil 7. června 1960 v Iași, Rumunsko. Je zetěm rumunského ex-krále Michala I. Princ Radu je, mj. anglicky a rumunsky píšícím autorem, hercem a politikem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Dne 21. září 1996 se Radu oženil s dědičnou princeznou rumunskou Markétou (nar. 1949), a stal se tak ústřední postavou rodu rumunské královské rodiny. Dne 1. ledna 1999 mu byl udělen titul prince z Hohenzollern-Veringenu knížetem Fridrichem Vilémem z Hohenzollernu, hlavou dynastie Hohenzollern-Sigmaringen, a jeho jméno bylo oficiálně změněno na Radu Hohenzollern-Veringen Duda. Dne 30. prosince 2007 mu ex-král Michal I. udělil titul JKV Radu, princ Rumunský (Alteța Sa Regală Radu, Prinț al României) a oficiálně obdržel i novou změnu civilního stavu na Radu al României Duda. Po smrti krále se stal JKV princ-manžel Rumunský (Alteța Sa Regală Principele Consort al României).

Tyto predikáty a tituly jsou výsledkem nového Základního zákona rumunské královské rodiny[3] přijatých v prosinci 2007 ex-králem Michalem I. kvůli zajištění následnictví v královské rodině. Seule son identita má legální existenci.

Politické role[editovat | editovat zdroj]

Princ Radu se angažuje v politice Rumunska. V září 2002, byl pověřen reprezentací jako speciální vyslanec rumunské vlády pro integraci, spolupráci a trvalý rozvoj pod mandátem premiéra Adriana Năstasea. Princ Radu má doktorát z Národní vojenské akademie v Bukurešti a od roku 2005 je plukovníkem rumunské armády.

Dne 9. dubna 2009, byl první, kdo oficiálně zveřejnil svou kandidaturu[4] do rumunských prezidentských voleb, které se konaly v listopadu 2009. Ve svém projevu prohlásil, že:

[jeho] kandidatura není počátkem restaurace monarchie. V demokratické zemi změna formy vlády nepřísluší hlavě státu. Nárok na takové rozhodnutí náleží výhradně celému národu.

Dne 4. září 2009 odstoupil z kandidatury do prezidentských voleb a poukázal na uchvácení státu skrze volební proces a také na tajnou dohodu mezi levicí a vládou Traiana Băsescua: Prezidentská kampaň již není volební soupeření, nýbrž boj mezi „klikami“.[5]

Ostatní činnost[editovat | editovat zdroj]

Radu al României Duda je autorem několika knih na téma rumunské královské rodiny:

  • (rumunsky) (anglicky) Radu, Prinz von Hohenzollern-Veringen, Elena, Portretul unei Regine / Helen, Portrait of a Queen, Rao, 2007, ISBN 9789731034751
  • (anglicky) Radu, Prinz von Hohenzollern-Veringen et Arturo Beéche, King Michael of Romania, Eurohistory et Rosvall Royal Books, 2001. ISBN 9197397830
  • (rumunsky) Crown Princess Margarita of Romania et Prince Radu of Romania, Nunta de Diamant, Rao, 2008, ISBN 978-973-103-708-0

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Radu Duda hrál v několika filmech:

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sanatate Publica și Management
  2. Familia Regala. www.familiaregala.ro [online]. [cit. 2018-09-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-09-16. 
  3. Základní zákon rumunské královské rodiny. www.familiaregala.ro [online]. [cit. 2014-05-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-11-08. 
  4. Projev prince Radua Rumunského u příležitosti oznámení své kandidatury na prezidenta Rumunska. Oficiální stránky rumunské královské rodiny.
  5. Projev prince Radua Archivováno 13. 5. 2014 na Wayback Machine., 4 září 2009. Oficiální stránky JKV prince Radua.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]