Pí Puppidy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pí Puppidy jsou meteorický roj asociovaný s kometou 26P/Grigg-Skjellerup.[1]

Meteorický roj je pozorovatelný od 15. do 28. dubna s maximem aktivity 23. dubna.[1][2] Aktivita roje je proměnná, jelikož se mateřské těleso dostává do blízkého kontaktu s planetou Jupiter. Jupiter výrazně ovlivňuje prachové částice rozprostřené v okolí dráhy komety, tedy má vliv i na aktivitu roje.[3] Předpovědi ukazují, že gravitační perturbace mohou stát za zvýšenou aktivitu roje i v případě, že se kometa nachází v afelu.[3]

Pí Puppidy dostaly své jméno podle místa, kde se na obloze nachází jejich radiant. Ten leží v souhvězdí Lodní zádě, má rektascenzi 110,4 stupňů a deklinaci -45 stupňů.[1] Kvůli tomu je roj viditelný pouze na jižní obloze.

Roj byl objeven v roce 1972 a je pozorován přibližně každých 5 let, v období kolem přísluní komety, ale často s velmi nízkou hodinovou frekvencí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pi Puppids na anglické Wikipedii.

  1. a b c GUIDE, Universe. Pi Puppids Meteor Shower (Information, Facts, When, Where, Map) - Universe Guide. www.universeguide.com [online]. [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Pi Puppids Meteor Shower Information. theskylive.com [online]. [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. 
  3. a b VAUBAILLON, J. What happened with pi-Puppids in April 2003?. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. ADS Bibcode: 2004pimo.conf..140V. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]