Přeskočit na obsah

Puntíkáři

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Puntíkaři
AutorMiloš Kratochvíl
IlustrátorMilan Starý
ZeměČesko
Jazykčešký
Žánrdobrodružná literatura pro děti
VydavatelMladá fronta
Datum vydání1. května 2009
Počet stran108
ISBN978-80-204-1973-6

Puntíkaři je první díl ze série knih Pachatele dobrých skutků. Kniha je určena pro děti a mládež a vypráví příběh dvou chlapců Michala Součka a Filipa Fialy, kteří jsou kamarádi na život a na smrt. Knihu napsal český spisovatel Miloš Kratochvíl a ilustroval Milan Starý. Byla vydána v roce 2009 nakladatelstvím Mladá Fronta. Ke knize vznikla také audiokniha, kterou namluvil David Prachař.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Knihou Puntíkáři nás provází dvojice Filip a Michal. Tito dva chlapci se seznámí již v první třídě základní školy a od té doby jsou nerozluční kamarádi a společně prožívají všemožná dobrodružství. Jejich hlavním cílem je páchat dobré skutky, ale bohužel ve většině případů jejich dobrodružství končí černým puntíkem nebo poznámkou v žákovské knížce. Jejich úplně první dobrodružství začalo tím, že si dali při hodině na nos kolíčky a soutěžili o to, kdo si ho sundá jako první. Za což dostali oba černý puntík i poznámku. Další problémy způsobili, když se snažili odnaučit jednoho spolužáka jíst, protože jim přišlo, že jí příliš. V neposlední řadě se také vydali sáňkovat do lesa, kde se další z jejich spolužáků nehezky zranil.

Přijetí díla[editovat | editovat zdroj]

Miloš Kratochvíl

Marta Šimečková na knize oceňuje její autentičnost a humornost. V recenzi také chválí autorův jazykový projev zejména autorovu schopnost hry s jazykem například v názvu nebo u řady přezdívek, které postavy skvěle vystihují.[1] Slovník autorů literatury pro děti a mládež popsal Kratochvílovu sérii jako volnou pentalogii humoristických próz se současnými chlapeckými hrdiny a konstatoval, že dosáhla čtenářského úspěchu.[2]

Jan Rain vysvětlil čtenářskou oblibu skutečností, že Kratochvíl se chopil tématu příhod prepubescentních chlapců v době, kdy tento typ literatury nebyl příliš častý. Protagonisté jsou podle jeho zhodnocení někdy impulzivní a rádi se perou, ale zároveň dokáží být empatiční, soucitní a jde jim o čest, spravedlnost a dodržování pravidel a daného slova. Knihu zařadil mezi dětské prózy s hrdinou, který je „nepochopeným outsiderem“. Protagonisté jsou současně referenčními hrdiny, se kterými se čtenáři mohou ztotožnit, a to i přesto, že chlapci chodí do třetí třídy a kniha je určena primárně až pro pátou třídu – a počítá se tedy s tím, že čtenář bude mít rozsáhlejší chápání světa než protagonisté.[3]

V anketě SUK – nejlepší knihy pro děti za rok 2009 byla prvnímu a druhému dílů série pachatele dobrých skutků udělena Cena ministra školství, mládeže a tělovýchovy za přínos k rozvoji dětského čtenářství. Současně se série stala pátou nejčtenější z dětských knih v roce 2009.[4] Kniha byla v roce 2016 přeložena do srbštiny (překlad Miša Minić a Nikola Mijatović) jako Nevaljalci,[5] v roce 2017 pak do lotyštiny (překlad Halina Lapiňa) jako Punktinieki.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠIMEČKOVÁ. Jak jste na tom s černými puntíky?. Vaše literatura [online]. [cit. 2024-06-16]. Dostupné online. 
  2. ŠUBRTOVÁ, Milena; CHOCHOLATÝ, Miroslav. Slovník autorů literatury pro děti a mládež: II. Čeští spisovatelé. Praha: Libri, 2012. 465 s. ISBN 978-80-7277-506-4. S. 225. 
  3. RAIN, Jan. Vybrané typy referenčního hrdiny v příběhové próze ze života dětí a mládeže. Brno, 2022. 86 s. diplomová. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. Vedoucí práce Luisa Nováková. s. 33–45. Dostupné online.
  4. Miloš Kratochvíl a jeho populární Bouráci, Klofáci, Puntičkáři, Duchaři a Kouzláci. Čítárny.com [online]. 2016-04-18 [cit. 2024-06-16]. Dostupné online. 
  5. Nevaljalci [online]. Národní knihovna [cit. 2024-06-17]. Dostupné online. 
  6. Punktinieki [online]. Národní knihovna [cit. 2024-06-17]. Dostupné online.