Vido

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ptychia)
Vido
Βίδο (řečtina)
Přístav na ostrově
Přístav na ostrově
StátŘeckoŘecko Řecko
• krajJónské ostrovy
• reg. jednotkaKorfu
• obecStřední Korfu a ostrovy Diapontia
• obecní jednotkaKorfu
• komunitaKorfu
• sídlaPtychia
Topografie
Rozloha0,538 km²
Zeměpisné souřadnice
Osídlení
Počet obyvatel0
Hustota zalidnění0 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vido nebo také Ptychia je neobydlený ostrůvek v Korfském průlivu, který náleží Řecku. Leží u pobřeží ostrova Korfu asi 1200 metrů severně od stejnojmenného hlavního města. Skalnatý ostrov je asi kilometr dlouhý a okolo 600 metrů široký.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ve starověku byl ostrov známý pod jménem Ptychia a nacházel se na něm chrám bohyně Héry. V roce 80 křesťané založili kostel zasvěcený svatému Štěpánovi, který byl zničen za druhé světové války. Později byl ostrov součástí Benátské republiky, jedním z majitelů byl šlechtic Guido Malipiero, pořečtěním jeho křestního jména vznikl současný název ostrova. V roce 1716 byl ostrov základnou osmanských vojsk, která oblehla Korfu, dokud ho nedobyl Johann Matthias von der Schulenburg. Roku 1797 obsadil Korfu Napoleon Bonaparte a zřídil na Vidu velkou pevnost. Součástí Řecka je Vido od roku 1864. V lednu 1916 proběhlo stažení srbské armády na Korfu, vojáci nakažení tyfem byli umístěni v karanténě na ostrově Vido. Zemřelo jich okolo deseti tisíc, zprvu byli pohřbíváni na ostrově, pak byla pro nedostatek místa těla házena do moře.[1] Očitý svědek Milutin Bojić ve stejnojmenné básni označil moře okolo Vida jako „modrý hrob“ (plava grobnica). V roce 1938 bylo na ostrově postaveno mauzoleum srbských vojáků podle projektu architekta Nikolaje Krasnova.

Po první světové válce sloužil ostrov jako vězení, Gerald Durrell ve své autobiografii popisuje setkání s jedním trestancem, který měl za vzorné chování dovoleno navštěvovat příbuzné na Korfu.[2] Po zrušení věznice roku 1985 ostrov připadl městu Korfu a byl zpřístupněn turistům: v létě sem jezdí loď každou půlhodinu, nachází se zde borový les sloužící jako rezervace pro divokou zvěř, písčitá pláž, maják a také byla otevřena restaurace.[3] V roce 1978 natočil na Vidu Billy Wilder film Fedora.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]