Ptolemaios VII. Neos Filopatór

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ptolemaios VII. zvaný Eupatór, či také Neos Filopatór („narozený od slavného otce“, řecky Πτολεμαίος Νέος Φιλοπάτωρ) byl egyptský faraon z dynastie Ptolemaiovců. Otázka kolem jeho vlády je sporná, a také možná nikdy zcela nevládl. Královská hodnost byla Ptolemaiovi VII. udělena posmrtně.

Osobnost Ptolemaia VII. Nea Filopatóra je nejistá. Podle jedné z teorií byl synem krále Ptolemaia VI. Filométora a Kleopatry II. a od roku 145. př. n. l. se stal spoluvládcem svého otce a po krátké době byl zavřažděn svým strýcem Ptolemaiem VIII., který tak na trůn sám nastoupil. Někteří řečtí učenci Ptolemaia VII. Nea Filopatóra ztotožňují s Ptolemaiem Memfitem', synem Ptolemaia VIII. a Kleopatry II., který byl svým otcem zavražděn. Další stopy ukazují na množství menších regentů a rádců, kteří se jmenovali stejně, jako všichni ptolemaiovští králové Ptolemaios. Ačkoliv podle tradice je číslování Ptolemaiů zůstalo kontinuálně zachováno. Občas je však jejich číslování obrácené: Ptolemaios VIII. Euergetés II. je udáván jako Ptolemaios VII. a Ptolemaiov VII. Neo Filopatór jako Ptolemaiov VIII. V některých starších literárních pramenech bývá Ptolemaiov VII. coby král zcela vynechán. Díky tomu se čísla všech pozdějších mužských ptolemaiovských vládců sníží o jedno - až do krále Ptolemaia XV. Kaisariona, který by podle této metody byl Ptolemaios XIV. Kaisarion.

Egyptští faraoni z dynastie Ptolemaiovců
Předchůdce:
Ptolemaios VI. Filométor
? - ?
Ptolemaios VII. Neos Filopatór
Nástupce:
Ptolemaios VIII. Euergetés II.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Ptolemy VII Neos Philopator na anglické Wikipedii a Ptolémée VII na francouzské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]