Provozní budova pro výrobní družstvo Karat

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Provozní budova pro výrobní družstvo Karat
Budova družstva Karat
Budova družstva Karat
Základní informace
ArchitektIvan Ruller
Výstavba1972-1976
Poloha
AdresaOrlí 542/27, Brno, ČeskoČesko Česko
UliceOrlí
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Provozní budova pro výrobní družstvo Karat se nachází v Brně na adrese Orlí 27.[1] Byla postavena mezi lety 1972 a 1976 a dokončil ji architekt Ivan Ruller. Výrobní družstvo Karat fungovalo už od roku 1945, přičemž tehdy sdružovalo šperkaře a zlatníky a také až do sedmdesátých let 20. století bylo umístěno v několika různých provozech po celém Brně. Sami zlatníci si mezi sebou v roce 1971 rozhodli, že postaví zcela novou budovu, která bude sdružovat všechny aktivity družstva – prodejní, výrobní a administrativní.[2]

Jedná se přibližně o obdélníkový objekt, stojící na rohu ulic Orlí a Novobranská. Směrem do Orlí je malé prostranství a do něho je předsazen jednopatrový obchodní parter se schodištěm.[3][4] Stěnu schodiště tvoří betonový reliéf s kovovými prvky nazvaný Karát od Jánuše Kubíčka a Josefa Vohrabala.[5] Dům je postaven z panelových dílců, fasáda je obložena obkladačkou cihlové barvy a prostor mezi okny vyplněn oranžově natřenými podlouhlými plechy.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2021-06-18]. Dostupné online. 
  2. S.R.O, Via Aurea. Provozní budova výrobního družstva Karat | Objekty | Brněnský architektonický manuál - průvodce brněnskou architekturou. www.bam.brno.cz [online]. [cit. 2021-06-17]. Dostupné online. 
  3. Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2021-06-18]. Dostupné online. 
  4. Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2021-06-18]. Dostupné online. 
  5. Reliéf "Karát" pro budovu družstva Karat | Sochy a města. sochyamesta.cz [online]. [cit. 2021-06-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]