Project CARS

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Project CARS
Základní informace
VývojářSlightly Mad Studios
VydavatelSlightly Mad Studios
SkladatelStephen Baysted
Herní sérieProject CARS
PlatformyPlayStation 4
Xbox One
Microsoft Windows
Datum vydání7. května 2015
Žánrzávodní videohra
Herní módysíťová hra pro více hráčů
videohra pro jednoho hráče
KlasifikacePEGI 3 a více
ESRB 6 a více
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Project CARS (nebo také Community Assisted Racing Simulator) je závodní hra, kterou vyvíjí Slightly Mad Studios. Plánované vydání hry pro Microsoft Windows, PlayStation 4 a Xbox One bylo určeno na duben 2015, hra vyšla 6. května 2015. Verze pro Wii U a SteamOS také vyšla v roce 2015. Project CARS bylo původně určeno pro PlayStation 3 a Xbox 360, ale po vydání novějších verzí těchto konzolí byl projekt zastaven.[1] Počáteční investice pochází přímo od hráčů, bez pomoci klasického vydavatele hry. Členové dostávají speciální odznaky, které se odvíjejí podle toho, jakou částkou přispěli.

Hra[editovat | editovat zdroj]

Hra obsahuje[editovat | editovat zdroj]

Konečný produkt má zachycovat co nejvěrnější podobu reálného závodění. K vyčlenění od dosavadních lídrů závodní komunity, Gran Turismo a Forza Motorsport, Slightly Mad Studios míří k otevřenému světu, kde si lze vybrat svou cestu a obtížnost k úspěchu.[2] Project CARS zahrne celý závodní víkend, začínající u testování, volných tréninků a kvalifikací k samotnému závodu, během kterých se bude dynamicky měnit počasí a světelné podmínky.[3]

Fyzické hodnoty[editovat | editovat zdroj]

Hra přijala a zlepšila engine Madness, který byl součástí Need for Speed: Shift. Dnešní větší výkon počítačů umožňuje dokonalejší model opotřebení pneumatik "SETA", který je lepší než statický, dosud používaný model .[4] K přizpůsobení kvality řidičů nabízí Slightly Mad Studios různé pomocníky, jako například ABS nebo automatické řazení. Hru je možné hrát s volantem i bez volantu.

K přiblížení se reálnému závodění se Slightly Mad Studios rozhodla navázat kontakt s profesionálními závodníky. Mezi ně patří bývalý Stig z televizní show Top Gear Ben Collins[5], mladší bratr závodníka Formule 1 Lewise Hamiltona Nicolas,[6] který je šampionem Clio Cup a European Touring Car Cup. Dalším závodníkem je Oliver James Webb, bývalý závodník Formule Renault 3.5 a aktuálně vytrvalostní závodník ELMS.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Od 6. června 2014 je dostupných 67 aut a 52 tratí, mezi kterými je mj. Masarykův okruh v Brně. Další obsah by měl být k dostání formou DLC.

Virtuální realita[editovat | editovat zdroj]

Roku 2012 byla představena podpora pro 3D brýle Oculus Rift.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://kotaku.com/gorgeous-racing-game-does-the-smart-thing-abandons-cur-1459865337
  2. Project CARS Interview: How Slightly Mad Studios Are Taking Racing Games To An All New Level [online]. Dostupné online. 
  3. First Look at Project CARS on PS4 [online]. Dostupné online. 
  4. 1 Year of Project CARS – Multiplayer, New Tire Model & More [online]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  5. Ben Collins [online]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  6. Nicolas Hamilton [online]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  7. Oculus Rift virtual reality headset announcement [online]. [cit. 2014-07-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-07-22. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]