Priepasnianský potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Priepasnianský potok
Základní informace
Délka toku6,2 km
Ústí
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Priepasniansky potok (starší název Priepasný potok) je potok na myjavských Kopanicích, v centrální části okresu Myjava. Je to levostranný přítok Brezovského potoka, měří 6,2 km a je vodním tokem V. řádu.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Pramení v Myjavské pahorkatině na území obce Polianka, přímo na jižním okraji místní části Dolná Polianka, jižně od kóty 427,0 m v nadmořské výšce cca 390 m n. m.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Od pramene teče zprvu na krátkém úseku na jih, pak se obloukem stáčí na jihovýchod a u osady Havlová se stáčí severojižním směrem. Dále protéká územím obce Priepasné, u osady Blatniakovci přibírá levostranný přítok z oblasti Podlipovce a postupně se stáčí na západ. U osady Petruchovci zleva přibírá přítok zpod Širokého Bradla (491 m n. m.), zprava přítok ze severovýchodního svahu Holubacího vrchu (431 m n. m.), následně se potok esovitě stáčí a u osady Hrajnohovci z levé strany přibírá přítok ze severoseverozápadního svahu Bradla (543,1 m n. m.). Dále ještě přibírá pravostranný přítok ze západního svahu Holubacího vrchu, který ústí u osady Jandova dolina, potok se stáčí jihozápadním směrem.

Ústí[editovat | editovat zdroj]

Na území města Brezová pod Bradlom (severně od města, u osady Minárčiny) ústí v nadmořské výšce přibližně 285 m n. m. do Brezovského potoka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Priepasniansky potok na slovenské Wikipedii.