Průdušinky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Průdušinky
Latinsky bronchioli
Gray 1098

Průdušinky (bronchioly) jsou posledním článkem dýchacích cest v plicích. Vznikají rozvětvením průdušek (bronchů) a slouží k vedení vzduchu do plicních sklípků (alveolů).[1]

Jako průdušinky se označují větve dýchacích cest s průměrem menším než 1 mm. Na rozdíl od průdušek nemají chrupavčitou výztuž. Buňky, z nichž se skládá jejich vnitřní stěna, jsou jiné, i když s obdobnou funkcí. Průdušinky se postupně rozvětvují a ztenčují. Koncovou část dýchacích cest tvoří terminální bronchioly, které jsou přes respirační bronchioly napojeny na plicní váčky.

Anatomie[editovat | editovat zdroj]

Stěna průdušinek je tvořena hladkou svalovinou. Zevnitř jsou vystlané víceřadým cylindrickým epitelem s řasinkami, které svým kmitáním umožňují transport bronchiálního sekretu směrem k hrtanu.

Mezi cylindrickými buňkami jsou další speciální buňky, buňky pohárkové, které směrem do periferie postupně ubývají, a Clarovy buňky, které naopak směrem do periferie přibývají. Pohárkové buňky produkují bronchiální sekret,[2] Clarovy buňky vylučují podobně působící tekutinu analogickou surfaktantu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Prezentace - Plíce [online]. [cit. 2009-01-17]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. Jiří Homolka: Pneumologie, str. 9; Galén. ISBN 80-7262-131-9

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]