Portál:Včelařství/Zajímavosti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Včelí matka

Včelí královna

Včelí matka čili královna je pohlavně dospělá samice včely medonosné. Její tělo je výrazně delší než u ostatních dvou typů – trubců a dělnic. V průběhu života se navíc mírně zvětšuje. Funkcí matky je kladení vajíček a také feromonové řízení zásob nutných pro přežití včelstva. V jednom včelstvu je obvykle jen jedna matka. V přírodě matka žije maximálně 5 let, obvykle ale jen 2 až 3 roky. Na rozdíl od dělnic není její žihadlo vybavené zpětnými háčky, proto může bodat opakovaně, aniž by zahynula.

Název včelí matka se ustálil u včelařů a vystihuje tak samou podstatu její existence. Jiný název královna pak vychází z chápání včelstva jako společenství vládkyně a poddaných.

Úryvek z článku Včelí matka.

Oddělek

Včelí oddělek

Oddělek je malé včelstvo s mladou matkou, dělnicemi, včelím plodem a zásobami. Jedná se nejčastější o způsob, jak vytvořit nové včelstvo. Obvyklá velikost je pět včelích rámků a včelaři tvorbou oddělků rozšiřují svá včelstva anebo slouží k prodeji.

Oddělky vznikají odebráním (oddělením) několika rámků se včelami z produkčního včelstva. Na rámkové míře 39x24 cm se dávají dva až tři rámky s plodem a jeden až dva rámky se zásobami.

Do oddělku se vloží, smete anebo sklepne včely z několika dalších rámků zdrojového úlu. Chybějící rámky ve zdrojovém včelstvu se nahradí prázdnými (s mezistěnami nebo soušemi). Včely se přizpůsobí novému místu a začnou pracovat. Pokusí se vychovat matku z existujícího plodu, který je v plástech anebo do oddělku lze vložit matečník, neoplozenou matku nebo oplozenou matku.

Úryvek z článku Oddělek.