Portál:Film/Článek týdne/13 2011

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Počátek (v anglické verzi Inception) je americký film z roku 2010 produkce Warner Brothers s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Autorem, producentem a režisérem filmu je Christopher Nolan. Film získal celkem čtyři zlaté sošky Oscara v kategoriích: střih zvuku, mix zvuku, vizuální efekty a kamera.


Vytváření Počátku začalo zhruba před deseti lety, kdy Nolan napsal 80-stranové filmové zpracování o zlodějích snů. Poté, co přednesl myšlenku společnosti Warner Bros. v 2001, cítil, že potřebuje mít víc zkušeností s vytvářením filmů ve velkém měřítku. Proto se Nolan rozhodl pracovat na filmech Batman začíná a Temný rytíř. Strávil pololetí dolaďováním scénáři předtím, než ho Warner Bros. koupilo v únoru 2009. Natáčení začalo v Tokiu 19. června 2009 a skončilo na konci listopadu téhož roku.

Rozpočet Počátku byl oficiálně 160 milionů $; tato částka byla rozdělena mezi Warner Bros. a Legendary Pictures. Nolanova reputace a úspěch s Temným rytířem pomohli zajistit film s 100 miliony $ pro reklamní účely. Počátek měl premiéru v Londýně 13. července 2010 a byl distribuován do konvenčních a IMAX kin 16. července 2010, do slovenského kin se dostal 22. července 2010. Film obdržel pozitivní ohlasy od filmových kritiků a za první den vydělal více než 21 miliónů $ za první víkend 62,7 milionu $.

Více..