Pomník Matky Polky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pomník Matky Polky
Základní údaje
AutorJan Borowczak
Rok vzniku1973
Datum odhalení1973
Popis
Materiálbronz
Umístění
StátPolskoPolsko Polsko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pomník Matky Polky, nazývaný také Slezská niké, je vysoká bronzová plastika v okresním městě Ratiboř (Racibórz) na náměstí Plac Mostowy u řeky Odry ve Slezském vojvodství v jižním Polsku. Patří mezi nejznámější památky Ratiboře.

Historie a popis díla[editovat | editovat zdroj]

Pomník Matky Polky vytvořil polský sochař Jan Borowczak. Plastika je umístěna na kamenném soklu s nápisy a představuje štíhlou ženu v nadživotní velikosti, která nese na rameni dítě a má ruce nad hlavou. Dílo je vysoké 6,7 m a bylo odlito v Glivicích v podniku Gliwickie Zakłady Urządzeń Technicznych. Památník je vyjádřením úcty k patriotismu polských či slezských matek, které v časech útlaku předávaly polskou řeč, kulturu a ducha z generace na generaci jako největší poklad a statečně snášely útrapy v minulosti. Na dostavbu památníku byla zorganizována veřejná sbírka. Slavnostní odhalení pomníku se konalo dne 14. července 1973.[1][2]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Místo je celoročně volně přístupné.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. REDAKCJA. Z archiwum raciborskiej biblioteki: pomnik Matki Polki [ZDJĘCIA]. Raciborski Portal Internetowy - raciborz.com.pl [online]. 2021-05-27 [cit. 2022-02-18]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Racibórz - Pomnik Matki Polki. Atrakcje turystyczne Raciborza. Ciekawe miejsca Raciborza. www.polskaniezwykla.pl [online]. [cit. 2022-02-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]