Přeskočit na obsah

Náměstí Olgy „Kory“ Sipowiczové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Náměstí Olgy „Kory“ Sipowiczové
Umístění
StátPolskoPolsko Polsko
Poloha
Historie
Pojmenováno poKora
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Náměstí Olgy „Kory“ Sipowiczové (polsky Plac im. Olgi „Kory” Sipowicz) je náměstí a městský park v polské Opoli ve čtvrti Stare Miasto. Nachází se na levém břehu Odry u nádraží Opole Główne v Horním Slezsku v mezoregionu Pradolina Wrocławska.[1][2][3]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Moderní náměstí je nazvané podle polské rockové zpěvačky, skladatelky a hudební producentky Kory, vlastním jméněm Olga Aleksandra Ostrowska (Sipowicz) (1951–2018). V letech 1911-1945 stál na náměstí pomník Otty von Bismarcka. V roce 2023 bylo moderně přestavěno podle vítězného návrhu polského ateliéru SN Architekci v rámci projektu revitalizace okolí nádraží. Na základě ankety jej pak v lednu 2024 městská rada nazvala po Koře; ta v Opolí často vystupovala na Národním festivalu polské písně.

Povrch náměstí kombinuje dláždění s vyvýšenými záhony. Je zde i parní lokomotiva, železniční semafor, hřiště pro děti a lavičky. Asi 40 % plochy náměstí tvoří trávníky a stromy, především platany javorolisté a dřezovce trojtrnné. Pravidelně se vysazují květiny, především trvalky, cibuloviny a japonské rostliny. V prosinci 2023 byla na náměstí umístěna pamětní deska připomínající Koru.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Leží na turistické trase Szlak miejski ulicami Opola a městské cyklotrase.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BIAŁAS, Kamil. Plac przed dworcem w Opolu po przebudowie [online]. 2023-12-22 [cit. 2024-06-03]. Dostupné online. (polsky) 
  2. a b Metamorfoza placu dworcowego im. Olgi „Kory” Sipowicz w Opolu - Sztuka Krajobrazu. sztuka-krajobrazu.pl [online]. [cit. 2024-06-03]. Dostupné online. (polsky) 
  3. a b Wyborcza.pl. opole.wyborcza.pl [online]. [cit. 2024-06-03]. Dostupné online. 
  4. OPOLE - MIEJSKIE TRASY TURYSTYCZNE. [s.l.]: Miasto Opole Dostupné online.