Pečanský vrch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pečanský vrch
Vrchol634,6 m n. m.
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pečanský vrch (634,6 m n. m.) je vrch v pohoří Pohronský Inovec. Leží nad obcí Tekovské Nemce, asi 8 km východně od města Zlaté Moravce.[1]

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Nachází se v jižní části pohoří, v geomorfologickém podcelku Veľký Inovec. Vrchol leží v Nitranském kraji, v okrese Zlaté Moravce a v katastrálním území obce Tekovské Nemce.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pečanský vrch leží jižně od nejvyšší části pohoří, na jednom z jižních výběžků masivu Inovce. Na západě se nachází vrch Krivá (714 m n. m.), sedlo odděluje na severu přilehlý Malý Inovec (870 m n. m.), na severovýchodě leží Velký Inovec (901 m n. m.), na východě Stavanský vrch (771 m n. m.), a na jihovýchodě se nachází Hrebeňová hora (548 m n. m.). Vrch leží v povodí Hronu, kam směřuje Tekovský potok, odvodňující východní svahy, a jeho přítok Inovecký potok, odvodňující západní část masivu. Nejbližšími sídly na jihu jsou Čaradice a Tekovské Nemce, na východě Orovnica a Obyce na severovýchodě.

Výhledy[editovat | editovat zdroj]

Lesní porosty Pečanského vrchu neumožňují souvislejší výhled, ale z menších míst s nižší vegetací je vidět na sousední vrchy, pohoří a blízkou Podunajskou pahorkatinu. Horský hřeben s vyššími vrchy zastiňuje okolní hory, takže z vhodných míst jsou vidět pouze vrchy v Maďarsku.[2]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Na vrchol nevede žádná značená cesta, přístup je možný přes les, odbočením ze žlutá turistická značka žluté turistické značky z Tekovských Nemiec do Inoveckého sedla (napojení na Rudnou magistrálu).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pečanský vrch na slovenské Wikipedii.

  1. HIKING.SK 2007-2021. GPS súradnica v mape. TURISTICKAMAPA.SK [online]. [cit. 2021-12-27]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. INFO@PEAKFINDER.ORG, PeakFinder GmbH. PeakFinder - The mountains are calling!. PeakFinder [online]. [cit. 2021-12-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]