Passo Rolle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Passo Rolle

StátItálieItálie Itálie
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Passo Rolle (německy Rollepass) je alpský průsmyk nacházející se v italské autonomní provincii Trentinu. Průsmykem prochází silnice SS50 spojující městečka San Martino di Castrozza a Predazzo a dosahuje nadmořské výšky 1970 m n. m., i když dopravní značka na vrcholu průsmyku uvádí nadmořskou výšku 1984 m n. m.. Passo Rolle leží v oblasti přírodního parku Parco Naturale Paneveggio - Pale di San Martino.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Silnice přes průsmyk Rolle je jednou z nejstarších v Dolomitech. Na rozdíl od většiny ostatních silnic v této oblasti byla tato silnice dokončena již v roce 1872. Průsmyk Passo Rolle byl však pravděpodobně průjezdný již o několik desetiletí dříve, již kolem roku 1820. Tato cesta však nesplňovala požadavky, a tak byla v letech 1840 až 1865 kompletně přestavěna silnice v údolní části a v letech 1870 až 1872 postavena vlastní silnice přes vrchol průsmyku.

Tato silnice přestala vyhovovat potřebám v době první světové války, kdy přes průsmyk Passo Rolle vedla důležitá zásobovací trasa na frontu. Brzy bylo zahájeno nezbytné rozšíření, které však bylo dokončeno až v roce 1919. Severní rampa průsmykové silnice má například 12 vlásenkových zatáček, zatímco jižní rampa dokonce téměř 30 vlásenkových zatáček.

Zdá se, že průsmyk Passo Rolle byl v době kamenné neznámý nebo alespoň nepoužívaný, protože nálezy z té doby zde zatím chybí. Pravěcí lovci raději překonávali horský hřeben na jiném místě, a to v bezprostředně sousedícím 1908 m vysokém průsmyku Colbricon ležícím západně od průsmyku Passo Rolle. Dnes k tomuto průsmyku vede cesta, na níž se nachází několik nalezišť z doby kamenné. Tato cesta byla využívána přinejmenším od paleolitu a pravěcí lovci po sobě zanechali spoustu "odpadků". Na obou stranách tohoto průsmyku, zejména u nedalekých jezer Laghi di Colbricon, bylo při vykopávkách v letech 1971/72 nalezeno několik odpočívadel paleolitických lovců. Průsmyk Colbriconpass byl využíván i v pozdějších dobách a vedla tudy dokonce soumarská stezka.

Ve středověku měl průsmyk Passo Rolle pravděpodobně určitý význam pro nadregionální dopravu, jistě i pro obchod, zejména pro Benátky. Na západní straně průsmyku se kolem roku 1200 nacházel hospic v současném městečku San Martino a druhé straně průsmyku byl postaven hospic osadě Paneveggio.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Passo Rolle na Wikimedia Commons
  • Knauers Lexikon für Bergfreunde. Band 4, 1986, ISBN 3-426-26222-3, S. 225.
  • Steffan Bruns: Alpenpässe – Geschichte der alpinen Passübergänge. Vom Inn zum Gardasee. 1. Auflage. Band 3. L. Staackmann Verlag, München 2010, ISBN 978-3-88675-273-7, S. 170.
  • Adolf Ritter von Guttenberg: Wachstum und Ertrag der Fichte im Hochgebirge. Deuticke, Wien 1915, S. 67, Die Aufstellung der Ertragstafeln