Skwer im. Karola Cebuli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Park Karola Cebuli)
Skwer im. Karola Cebuli
LokalitaStrzelce Opolskie, PolskoPolsko Polsko
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skwer im. Karola Cebuli, česky lze přeložit jako náměstí Karola Cebuly nebo sad Karola Cebuly či park Karola Cebuly, je malé náměstí či městský park v centru města Strzelce Opolskie v Polsku. Nachází se také v okrese Strzelce v Opolském vojvodství v historickém regionu Horní Slezsko a geomorfologickém celku Chełm.[1][2][3]

Historie a popis místa[editovat | editovat zdroj]

Skwer im. Karola Cebuli získal své jméno v roce 2021 a nachází se poblíž městské radnice. Místo je nazvané podle známého polského umělce, podnikatele a aktivisty, kterým byl Karol Zbigniew Cebula (1931-2019) a jemuž město tímto způsobem vzdalo dík, protože většina jeho profesního života byla spjata se Strzelcemi Opolskými. Cebula je také autorem a mecenášem památníku Památník obětem války a násilí (nazývaný také Slezská pieta), který je dominantním architektonickým prvkem uprostřed skweru. Slavnostní pojmenování místa dne 24. listopadu 2021 bylo doprovázeno odhalením červeného pamětního kamene s nápisem.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Místo je celoročně volně přístupné.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b DOROS, Katarzyna. Skwer w Strzelcach Opolskich nazwany imieniem Karola Cebuli. radio.opole.pl. Dostupné online [cit. 2023-12-20]. 
  2. a b DIMITROW, Radosław. Karol Cebula ma swój skwer w Strzelcach Opolskich. Jego imieniem nazwano plac w centrum miasta. Nowa Trybuna Opolska. Dostupné online [cit. 2023-12-21]. 
  3. a b Skwer Karola Cebuli w Strzelcach Opolskich oficjalnie otwarty. Zdjęcia. Strzelce360.pl [online]. 2021-11-24 [cit. 2023-12-20]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]