Památník obětem války a násilí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník obětem války a násilí
Základní údaje
AutorKarol Cebula
Rok vzniku2005
Popis
Materiálbronz
Umístění
UmístěníSkwer im. Karola Cebuli
StátPolskoPolsko Polsko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník obětem války a násilí, nazývaný také Slezská pieta a polsky Pomnik Ofiarom Wojen i Przemocy nebo Śląska Pieta, je památník/pomník a bronzová plastika na náměstí Skwer im. Karola Cebuli ve městě Strzelce Opolskie v okrese Strzelce v Polsku. Geograficky se nachází v pohoří Chełm v Opolském vojvodství v Horním Slezsku.[1][2][3][4]

Historie a popis díla[editovat | editovat zdroj]

Památník obětem války a násilí vytvořil polský umělec Karol Zbigniew Cebula (1931-2019) a byl slavnostně instalován dne 8. května 2005. Dříve byl na náměstí pomník Polsko-sovětského přátelství (Pomnik Przyjaźni polsko – radzieckiej), který byl odstraněn v roce 1991. Památník obětem války a násilí neobvyklým způsobem zobrazuje násilí a tragédii války. Na odstupňovaném kvádrovém soklu je umístěno bronzové sousoší živé oblečené ženy a mrtvého oblečeného muže. Žena je v pokleku a má na krku náhrdelník a na hlavě má čepec. Muž ná za zády svázané ruce. Žena pozvedává mrtvého muže. Dílo, které je umístěno na vydlážděném prostranství, tak ztvárňuje hrůzy tragédii válek a násilí.[1][2][3][4]

Nápisy na podstavci[editovat | editovat zdroj]

Na čelní stěně soklu je reliéf polského orla a nad ním je nápis:[1][2][3]

OFIAROM WOJEN I PRZEMOCY OBĚTEM VÁLEK A NÁSILÍ

Na ostatních stěnách soklu je předklad nápisu do angličtiny, němčiny a ruštiny.[1][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Místo je celoročně volně přístupné.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Pomnik "Ofiarom wojen i przemocy" w Strzelcach Opolskich - Odkrywcza Turystyka. odtur.pl [online]. [cit. 2023-09-27]. Dostupné online. (polsky) 
  2. a b c Pomnik Ofiarom wojen i przemocy, pl. Rynek, Strzelce Opolskie - zdjęcia. polska-org.pl [online]. [cit. 2023-09-27]. Dostupné online. 
  3. a b c d Strzelce Opolskie - Pomnik pojednania - Śląska Pieta. Atrakcje turystyczne Strzelec Opolskich. Ciekawe miejsca Strzelec Opolskich. www.polskaniezwykla.pl [online]. [cit. 2023-09-27]. Dostupné online. 
  4. a b Katalog polskich pomników. Województwo opolskie - pomniki martyrologiczne. pomnikowo.eu [online]. [cit. 2023-09-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]