Památník Marii Konopnické

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník Marii Konopnické
Základní údaje
AutorJan Bohdan Chmielewski
Rok vzniku2010
Pojmenováno poMaria Konopnická
Popis
Výška3 m
Materiálbronz
Umístění
UmístěníPlac im. Marii Konopnickiej
StátPolskoPolsko Polsko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník Marii Konopnické, nebo pomník Marii Konopnické a polsky Pomnik Marii Konopnickiej, je pomník/památník a bronzová plastika na náměstí Plac im. Marii Konopnickiej ve městě Suwałki v Podleském vojvodství v severovýchodním Polsku. Dílo je věnováno polské spisovatelce, vlastence a místní rodačce Marii Stanisławě Konopnické (1842–1910).[1][2][3]

Hístorie a popis díla[editovat | editovat zdroj]

Ústředním motivem památníku je v nadživotni velikosti vytvořena dvojice – stojící Maria Konopnická a před ní stojící dítě, kteří jsou oblečeni v dobových šatech. Dítě nemá boty a má na prsou zkřížené ruce, za kterými je kniha. Dílo je umístěno na nízkém kamenném kvádrovém podstavci, na kterém je napsáno:[1][2][3]

Maria Konopnicka

1842–1910

Památník provedený technikou lití má výšku cca 3 m a vytvořil jej v roce 2010 známý polský akademický sochař Bohdan Chmielewski (1927–2014). Bohdan Chmielewski nepožadoval za svou práci žádné peníze. Dílo vzniklo u příležitosti 100. výročí úmrtí Marie Konopnické v rámci oslav Roku Marii Konopnickiej (Rok Marie Konopnické). Bronzový pomátník je měřítkem podobný předchozímu z pískovce z roku 1963, který byl renovován a přemístěn do zahrady v Muzeu Marie Konopnické v Suwałkách. Součástí pomníku je také kamenná lavička s citací díla Marie Konopnické. Památník je, společně s okolními kašnami, dominantou celého náměstí.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Místo je celoročně volně přístupné. Kolem památníku také vede naučná stezka Szlak turystyczny im. Marii Konopnickiej „Krasnoludki są na świecie”.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Pomník Marie Konopnické byl odhalen v Suwałki. www.radio.bialystok.pl [online]. [cit. 2023-09-14]. Dostupné online. 
  2. a b c Suwałki - Suwałki. Pomnik Marii Konopnickiej. Atrakcje turystyczne Suwałk. Ciekawe miejsca Suwałk. www.polskaniezwykla.pl [online]. [cit. 2023-09-14]. Dostupné online. 
  3. a b c POLSKA, Grupa Wirtualna. Suwałki: W parku stanął nowy pomnik Marii Konopnickiej. www.money.pl [online]. 2010-09-10 [cit. 2023-09-14]. Dostupné online. (polsky) 
  4. Suwałki - Pomnik Marii Konopnickiej - stare zdjęcia, mapa. fotopolska.eu [online]. [cit. 2023-09-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]