Památník Karola „Papy“ Musioła

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník Karola „Papy“ Musioła
Základní údaje
AutorWit Pichurski
Rok vzniku2008
Pojmenováno poKarol "Papa" Musioł
Popis
Výška2 m
Materiálbronz
Umístění
UmístěníStare Miasto
Opole
Opolské vojvodství
StátPolskoPolsko Polsko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník Karola „Papy“ Musioła, polsky Pomnik Karola „Papy“ Musioła, je bronzová plastika ve čtvrti Stare Miasto města Opole v okrese Opole v jižním Polsku. Nachází se také v Opolském vojvodství v geomorfologickém celku Pradolina Wrocławska.

Historie a popis díla[editovat | editovat zdroj]

Památník Karola „Papy“ Musioła, který vytvořil polský sochař Wit Pichurski (*1975), byl slavnostně odhalen dne 25. dubna 2008. Znázorňuje postavu oblíbeného místního politika v mírně nadživotní velikosti, kterým byl Karol "Papa" Musioł (1905-1983). Ten 13 let zastával funkci předsedy/starosty městského národního výboru a stal se pro obyvatele Opole symbolem dobrého hospodáře. Byl člověkem, který se poctivě staral o své město, často chodil po ulicích a hovořil s lidmi. Je také zakladatelem mnoha kulturních tradic Opole, např. Národního festivalu polské písně v Opolí (Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej w Opolu) aj. Památník ztvárňuje kráčející postavu usmívajícího se „tatínka (papa)“ oblečenou v saku, kalhotách a botách, která je na cestě z vojvodského úřadu na radnici s aktovkou v ruce a s kravatou vlající nad hlavou a s nasazenými brýlemi na očích. Plastika má výšku 2 m. Před památníkem je do dlažby zapuštěná deska s nápisem:[1][2][3]

Nasz Papa Karol Musioł, przewodniczący Miejskiej Rady Narodowej w Opolu, założyciel Towarzystwa Przyjaciół Opola, budowniczy opolskiego amfiteatru, inicjator Krajowego Festiwalu Polskiej Piosenki. Náš tatínek Karol Musioł, předseda Městské národní rady v Opolí, zakladatel Společnosti přátel Opolí, stavitel opolského amfiteátru, iniciátor Národního festivalu polské písničky.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Edukacja: POMNIK KAROLA MUSIOŁA | Muzeum Polskiej Piosenki W Opolu - Aktualności z polskiej sceny muzycznej, wystawy i zajęcia edukacyjne. muzeumpiosenki.pl [online]. [cit. 2022-12-09]. Dostupné online. 
  2. Pomnik Karola Musioła w Opolu. www.polskieszlaki.pl [online]. 2021-09-06 [cit. 2022-12-09]. Dostupné online. (polsky) 
  3. Pomnik Karola Musioła. Polskaniezwykła.pl [online]. Polska Niezwykła [cit. 2022-12-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]