Pažintinis dendrologinis takas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pažintinis dendrologinis takas
Základní informace
Typliniová naučná stezka
Sezónaceloročně přístupná
Lokalizace
PolohaGintaro įlanka a Juodkrantė
seniorát Juodkrantė
Neringa
Klaipėdský kraj
LitvaLitva Litva
Souřadnice
Map
StartGintaro įlanka
CílJuodkrantė
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pažintinis dendrologinis takas, nazývaná také Dendrologinis pažintinis takas a česky lze přeložit jako Naučná dendrologická stezka, je naučná stezka ve svazích a lesích kopců Lapnugario kalnas a Raganos kalnas nad Gintaro įlanka a Juodkrantė v seniorátu Juodkrantė ve městě/okrese Neringa v Klaipėdském kraji na Kuršské kose v Národním parku Kuršská kosa.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Pažintinis dendrologinis takas má délku cca 1,6 km a vede z Gintaro įlanka nad údolím Griekine, s odbočkou na maják v Juodkrantė (Juodkrantės švyturys), a pak kolem dřevěného megafonu/plastiky Garsų gaudyklė až do Juodkrantė. Na stezce jsou také odpočívadla s lavičkami a 16 zastavení s informačními tabulemi a QR kódy informujícími o historii, přírodě a samozřejmě i o stromech. Stezka také navazuje na mezinárodní Svatojakubskou cestu a Baltskou pobřežní turistickou trasu. Naučná stezka je celoročně volně přístupná.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Pažintinis dendrologinis takas Juodkrantėje | pamatykLietuvoje.lt - kelionių po Lietuvą portalas. https://www.pamatyklietuvoje.lt/ [online]. [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. 
  2. a b Pažintinis dendrologinis takas - Pažintiniai takai – PrieJūros.LT. www.priejuros.lt [online]. [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. (litevsky) 
  3. a b Pažintinis dendrologinis takas prie Juodkrantės. Kuršių nerija, Lietuva. Visit Baltics [online]. 2022-10-20 [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]