Oops (Linux)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chybové hlášení typu oops na Linuxu 2.4 na platformě SPARC

Oops je v oblasti počítačů označení pro typ vnitřních chyb jádra Linuxu. Jedná se o druhé nejzávažnější chyby. Zatímco nejzávažnější kritické chyby typu kernel panic vyžadují a vynucují víceméně okamžitý reboot počítače, chyba typu oops je pouze vážná a nemusí bránit dalšímu běhu systému. Bývá ovšem příznakem nějaké nekonzistence vnitřních jaderných struktur (tedy ohrožení spolehlivosti systému) a reboot počítače je tedy při jejím výskytu vhodné provést co nejdříve.[1] Proces, který chybu způsobil, je zabit automaticky, a do logu jsou zaznamenána podrobná chybová hlášení, která mohou vývojářům usnadnit ladění. Pokud se jádro pokusí využít nějaké prostředky, které jsou nekonzistencí postiženy, může následně dojít i ke kernel panic.

Pro shromáždění oopsů z mnoha počítačů přes internet je možné použít software kerneloops, který k podzimu 2008 nasbíral během ročního provozu na web kerneloops.org přes sto tisíc oopsů.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Linux kernel oops na anglické Wikipedii.

  1. JELÍNEK, Lukáš. Jádro systému Linux. první. vyd. Brno: Computer Press, 2008. ISBN 978-80-251-2084-2. Kapitola Část III, kapitola 4. Ladění a testování, s. 280–282. 
  2. DOLEŽEL, Luboš. kerneloops.org už zaznamenalo 100000 oopsů. abclinuxu.cz [online]. 2008-11-18. Dostupné online. ISSN 1214-1267. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]