Oddělek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Včelí oddělek
Včelí matka

Oddělek je malé včelstvo s mladou matkou, dělnicemi, včelím plodem a zásobami. Jedná se nejčastější o způsob, jak vytvořit nové včelstvo. Obvyklá velikost je pět včelích rámků a včelaři tvorbou oddělků rozšiřují svá včelstva anebo slouží k prodeji.[1][2]

Vytvoření oddělku[editovat | editovat zdroj]

Oddělky vznikají odebráním (oddělením) několika rámků se včelami z produkčního včelstva. Na rámkové míře 39x24 cm se dávají dva až tři rámky s plodem a jeden až dva rámky se zásobami. Aspoň na jednom rámku musí být dělničí plod, a to v co nejmladší fázi vývoje (pouze vajíčka nebo úplně nejmenší larvy). Zbytek nového úlu se pak doplní prázdnými rámky (s mezistěnami nebo soušemi).

Do oddělku se vloží, smete anebo sklepne včely z několika dalších rámků zdrojového úlu. Chybějící rámky ve zdrojovém včelstvu se nahradí prázdnými (s mezistěnami nebo soušemi). Včely se přizpůsobí novému místu a začnou pracovat. Pokusí se vychovat matku z existujícího plodu, který je v plástech anebo do oddělku lze vložit matečník, neoplozenou matku nebo oplozenou matku.[3][4]

Péče o oddělky[editovat | editovat zdroj]

Jakmile se matka vylíhne, oddělek se promění v plnohodnotné včelstvo. Čerstvě utvořený oddělek je velmi slabý a potřebuje dostatek medu a pylu pro růst. Pokud přírodní zdroje nestačí, včelař musí dodat krmivo. Oddělky se krmí ideálně medovým roztokem anebo invertem. Lze krmit také medotěstem (směs medu a cukru moučky) anebo klasickým cukerným roztokem. Na stanovišti oddělku je důležité zajistit dostatek zdrojů vody pro včely. Později je nutné včelstvo vhodně rozšiřovat přidáváním prázdných rámků s mezistěnami podle síly včelstva.

Péče o oddělky je individuální a může se lišit podle konkrétních podmínek. Doporučuje se řídit také radami zkušených včelařů a podle místních podmínek.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LYSON. Oddělky. Jak a kdy je vytvářet? [online]. 2022-11-18 [cit. 2024-03-13]. Dostupné online. (polsky) 
  2. CESKENAPADY.CZ, ceskenapady.cz. Tvorba oddělků. www.ceskenapady.cz [online]. [cit. 2024-03-13]. Dostupné online. 
  3. ADVERTISING-MEDIA.CZ. Oddělky pro tvorbu nového včelstva, tvorba oddělků. www.ivcelarstvi.cz [online]. [cit. 2024-03-13]. Dostupné online. 
  4. VČELAŘSKÝ VÝKLADOVÝ SLOVNÍK. Oddělek. slov.vcelysmrzov.cz [online]. [cit. 2024-03-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]