Odběrné předávací místo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V odběrném/předávacím místě (OPM) je energetická komodita (elektřina nebo zemní plyn) předávána z distribuční soustavy do odběrného místa. Každé OPM je vybaveno měřícím zařízením (elektroměrem či plynoměrem), v případě elektřiny i hlavním jističem, a má svůj identifikační kód (18místné číslo EAN nebo 16místný EIC kód), který bývá někdy nesprávně označován jako číslo odběrného místa. To se může od EAN/EIC lišit, zejména pokud má odběrné místo více předávacích míst. Odběrné či předávací místo není totéž co místo spotřeby, které stojí hierarchicky výše a má vlastní číslo přidělované dodavatelem komodity. (Na rozdíl od EAN či EIC není neměnné, u jednotlivých dodavatelů se může lišit.) K jednomu místu spotřeby může být přiřazeno nejvýš jedno odběrné místo každé komodity (elektřiny, plynu). V jednom přípojném objektu (na jedné adrese) se může nacházet jedno nebo více míst spotřeby (např. byty v činžovním domě).

Počet odběrných míst (zákazníků) u jednotlivých dodavatelů elektřiny či plynu uvádí každý měsíc operátor trhu OTE. Změnou dodavatele nebo přepisem energie třeba při stěhování, pronájmu či prodeji nemovitosti[1] či krachem nebo sloučením energetických firem dochází ke změnám v počtech odběrných míst mezi jednotlivými dodavateli.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jak na přepis energií při změně odběratele? Poradíme, jak postupovat. www.elektrina.cz [online]. Elektrina.cz [cit. 2019-04-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]