O jabloňce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O jabloňce
AutorEduard Petiška
IlustrátorHelena Zmatlíková
Jazykčeština
Žánrknihy pro děti
Datum vydání1954
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Knihu O jabloňce napsal český spisovatel Eduard Petiška. Jedná se o knihu pro děti, doplněnou četnými ilustracemi Heleny Zmatlíkové. Kniha je doporučena dětem od 3 let a je napsána jednoduchým a srozumitelným jazykem. Díky své pevné vazbě (leporelu) je vhodná pro malé čtenáře.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Kniha pojednává o ročním cyklu jabloňky, od zimního spánku až po podzim, kdy urodí červená jablíčka. V knize je zobrazena krása všech čtyř ročních období, která je vyprávěna z pohledu dítěte, malého Martínka. Martínek má zvídavé otázky, na které rodiče trpělivě odpovídají a ukazují svému synovi krásu a rozmanitost přírody a ročních období. Martínek poznává mrazivý chlad zimy, kdy příroda odpočívá. Svěžest jara, kdy se vše probouzí a jablůňka rozkvétá. Suchost léta, které pomáhá ve zrání jablíček. A barevnost podzimu, který přináší šťavnaté plody.  Martínek se snaží o jabloňku svědomitě pečovat, aby nebyla suchá a dozrála na ní krásná červená jablíčka. 

Přijetí díla a interpretace[editovat | editovat zdroj]

Čtenáři oceňují spisovatelovu schopnost vystihnout krásu přírody a přiblížit ji dětem. Eduard Petiška ve svém díle dokázal nejen podat krásný a poetický popis života ovocného stromu, ale také vtisknout dílu hlubší morální a společenskou hodnotu. Kniha v sobě nese poselství o důležitosti přírody, o významu trpělivosti, péče a pozornosti ke všemu živému. Hodnocení je velmi kladné nejen u dětí, ale také u dospělých. Leporelo získává osobitý charakter rozvinutím „poznávacího motivu“, neboť sama jabloňka vypadá v závislosti na ročním období pokaždé jinak.[2] Podle Reného Ditmara prokázal Petiška tímto leporelem, že rozumí dětem a umí s nimi komunikovat. Kniha je významná také skutečností, že na ní Eduard Petiška poprvé spolupracoval se svou pozdější „dvorní ilustrátorkou“ Helenou Zmatlíkovou.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DATABAZEKNIH.CZ. O jabloňce - Eduard Petiška | Databáze knih. www.databazeknih.cz [online]. [cit. 2023-04-20]. Dostupné online. 
  2. VORÁČEK, Jaroslav. Eduard Petiška. Zlatý máj: Kritická revue umělecké tvorby pro mládež. Listopad 1979, roč. 23, čís. 9, s. 539. Dostupné online. 
  3. DITMAR, René. Co lze stvořit z nápadu. Zlatý máj: Kritická revue umělecké tvorby pro mládež. Prosinec 1993, roč. 37, čís. 6, s. 303. Dostupné online.