Národní zpravodajská služba (Jižní Korea)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní zpravodajská služba
National Intelligence Service
국가정보원
kukka čongbowon
znak
znak
ZkratkaNIS
MottoPracujeme ve tmě, abychom sloužili světlu.
Vznik13. června 1961 (KCIA)
21. ledna 1999 (NIS)
SídloNekok-dong, Sočcho-gu, Soul, Jižní Korea
ředitelKim Kju-hjon
1. zástupce řediteleKwon Čchun-tchek
2. zástupce řediteleKim Su-jon
3. zástupce ředitelePek Čong-uk
Mateřská organizacePrezident Jižní Koreje
Oficiální webwww.nis.go.kr:4016/main.do
Dřívější názevKorejská centrální zpravodajská služba (KCIA) (1961-1981)
Agency for National Security Planning (NSP) (1981-1999)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní zpravodajská služba (anglicky: National Intelligence Service; korejsky: 국가정보원 kukka čongbowon) je zpravodajská služba Jižní Koreje. Byla založena 13. června 1961 jako Korean Central Intelligence Agency (KCIA) během vlády Pak Čong-huiho. Původní povinností KCIA bylo dohlížet a koordinovat mezinárodní i domácí zpravodajské aktivity a vyšetřování trestných činů všemi vládními zpravodajskými agenturami, včetně vojenských. Široké pravomoci agentury jí umožnily aktivně zasahovat do politiky . Agenti procházejí roky školení a kontrol, než jsou oficiálně uvedeni a obdrží své první úkoly.

V roce 1981 přijala název Agentura pro plánování národní bezpečnosti (ANSP; korejsky : 국가안전기획부, 안기부) jako součást série reforem zavedených Pátou Korejskou republikou za prezidenta Čon Du-hwana. Kromě snahy získat informace o Severní Koreji a potlačit jihokorejské aktivisty se ANSP, stejně jako její předchůdce, intenzivně zapojovala do aktivit mimo její sféru, včetně domácí politiky a propagace letních olympijských her v roce 1988. Během své existence se ANSP zapojila do četných porušování lidských práv, jako je mučení a také manipulace s volbami.[1][2]

V roce 1999 ANSP přijala název NIS, který využívá do současnosti. Nástup demokracie v Šesté Korejské republice vedl k omezení mnoha povinností a pravomocí NIS v reakci na veřejnou kritiku minulých zneužívání.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Former ANSP investigator sentenced to prison for falsely testifying about torture of labor activist. english.hani.co.kr [online]. [cit. 2022-10-22]. Dostupné online. 
  2. SAXER, CARL J. Generals and Presidents: Establishing Civilian and Democratic Control in South Korea. Armed Forces & Society. 2004, roč. 30, čís. 3, s. 383–408. Dostupné online [cit. 2022-10-22]. ISSN 0095-327X. 

Související články[editovat | editovat zdroj]