Ni una menos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ni una menos (česky "Ani o jednu [ženu] méně") je latinskoamerické[1][2] grassroots[3] feministické hnutí takzvané čtvrté vlny feminismu. Původně vzniklo v Argentině odkud se dále rozšířilo do mnoha dalších zemí regionu. Bojuje proti sexualizovanému násilí. Hnutí vzniklo v reakci na různé systémové problémy, kvůli nimž se šíří násilí páchané na ženách. Na svých oficiálních stránkách se hnutí Ni una menos definuje jako „kolektivní výkřik proti machistickému násilí“.[4] Kampaň byla započata kolektivem argentinských umělkyň, novinářek a akademiček a rozrostla se v „kontinentální alianci feministických sil“.[5] Sociální média sehrála zásadní roli při propagaci hnutí Ni Una Menos a jeho šíření do dalších zemí a regionů. Hnutí pravidelně pořádá protesty proti vraždám žen, ale vyjadřuje se i k jiným tématům, například genderový rolím, sexuálnímu obtěžování, rozdílů v odměňování žen a mužů, sexuální objektivizaci, zákonnosti potratů, právům sexuálních pracovnic a transgender osob.

Hnutí odvozuje svůj název od citátu mexické básnířky a aktivistky Susany Chávezové z roku 1955 „ Ni una muerta más “ (česky „Už žádná [žena] mrtvá“) vyřčeného na protest proti vraždám žen v Ciudad Juárez.

Sama Chávezová byla zavražděna v roce 2011, následně se tato fráze stala „symbolem boje“. [6] [7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ni Una Menos na anglické Wikipedii.

  1. YANG, Linda. A Women's Strike Organizer on Feminism for the 99 Percent [online]. Dostupné online. 
  2. BRANIGAN, Claire; PLAMEIRO, Cecilia. Women Strike in Latin America and Beyond. nacla.org [online]. Dostupné online. 
  3. PALMER, Rose. Ni Una Menos: An Uprising of Women in Argentina [online]. Dostupné online. 
  4. Ni Una Menos [online]. Dostupné online. (španělsky) 
  5. SANTOMASO, Agustina. Argentina’s Life-or-Death Women’s Movement [online]. Dostupné online. 
  6. #NiUnaMenos: ¿Quién fue la autora de la consigna que une a miles contra la violencia de género? [online]. Minuto1. Dostupné online. (španělsky) 
  7. El tiempo de la acción. elcomercio.pe. Dostupné online. (španělsky)