Nedostatek mědi u rostlin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nedostatek mědi u rostlin je označení pro fyziologické poškození rostlin způsobené nedostatkem příjmu mědi. Mezi rostlinami se projevují velké druhové rozdíly jak v nárocích, tak i ve schopnosti příjmu mědi z půdy. Hladina mědi v rostlinách je velmi nízká - 6 ppm[1]), odle jiných kolísá 1,5 - 8,5 ppm.[2] Nadbytek mědi může rovněž vyvolat poškození rostlin.

Měď se vyskytuje především v nadzemních částech, v dřevnatých stoncích.[1] V listech je relativně vysoká koncentrace mědi v chloroplastech. V rostlině se měď účastní metabolických procesů, především v proteinovém a sacharidovém metabolismu.[2]

Bobovité rostliny vyžadují dostatek mědi k symbiotické fixaci vzdušného dusíku. Při nedostatku molybdenu u bobovitých dochází k poruchám výživy dusíkem.

Symptomy[editovat | editovat zdroj]

zasýchání vrcholků, zkroucené listy, chlorotické skvrny na mladých listech.

Nedostatek mědi u rostlin se projevuje jako chronické onemocnění. Postižené rostliny rostou zpočátku normálně, později dochází k postupnému odumírání listů rostliny, zastavení růstu a vadnutí. Dochází k zasychání a změně barvy starých listů do silně žlutého odstínu. Dříve jsou postiženy především starší listy.

Podle dostupných zdrojů se mladší listy u jahod nejprve jednotně zbarví světle žlutě (chloróza). Vnitřní oblasti listů žloutnou, přičemž vnější okraj a žilky zůstávají zelené, Symptomy jsou podobné nedostatku zinku. Při akutním nedostatku mezižilkové oblasti zbělají, hnědnou a nektrotizují.[3]

U obilnin se zkracuje se délka internodií, je krátký nebo deformovaný klas.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Význam prvků pro výživu rostlin [online]. [cit. 2015-06-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-06-10. 
  2. a b Měď [online]. [cit. 2015-06-01]. Dostupné online. 
  3. Strawberry Copper (Cu) Deficiency (nedostatek mědi u jahodníku)
  4. Nároky pšenice na výživu