Naučná stezka Olšina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Naučná stezka Olšina
Základní informace
Délka7,322 km
Datum otevření2023
Lokalizace
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Naučná stezka Olšina je naučná stezka o délce 7,3 km okolo rybníka Olšina v katastru obce Polná na Šumavě v okrese Český Krumlov v Jihočeském kraji. Byla vybudována v letech 2019–2021 Vojenskými lesy a statky ČR za přispění příhraničních partnerů.

Dotační území[editovat | editovat zdroj]

Pro ochranu přirozené i kulturní krajiny byla v příhraničních oblastech Pošumaví a severního Mühlviertel (Rakousko) zřízena řada rezervací. Velká část pozemků v Pošumaví ležela a leží na území spravovaném Vojenskými lesy a statky ČR. Tato organizace se v letech po pádu železné opony snaží o zpřístupnění řady lokalit na česko–rakouském pomezí.[1] Na tyto aktivity je zaměřen projekt Interreg V-A a spolupráce s přeshraničním partnerem, kterým je sdružení Verein Waldschule Böhmerwald. Jedním z projektů je i Naučná stezka u vesničky Olšina, která se nachází u stejnojmenného rybníka ve výšce 732 m n. m. v katastru Polná na Šumavě a leží na hranicích vojenského újezdu Boletice. Projekt byl rozdělený do dvou částí. Jako první bylo vybudováno Návštěvnické středisko v areálu rekreačního zařízení Olšina a následovalo vybudování naučné stezky okolo rybníka Olšina. Návštěvnické středisko, rybník Olšina a naučná stezka leží sedm kilometrů severně od Horní Plané a na místo se lze dostat vlakem do zastávky Hodňov (na trati České Budějovice – Černý Kříž), autem přes vesnici Květušín, cyklistickou trasou nebo po turistické červené značce.

Návštěvnické středisko Olšina[editovat | editovat zdroj]

Je centrem všech aktivit mezi Vojenskou správou lesů a veřejností. Bylo vybudováno uvnitř areálu, kde je v sezoně vysoký počet návštěvníků. Působí jako informační centrum, jako startovní i cílové stanoviště při různých sportovních aktivitách.[2] Formou vnitřní i venkovní expozice se středisko věnuje odkazu kulturního, přírodního i historického dědictví této oblasti. Expozice je částečně interaktivní (např. poznávání ptactva formou hry), k dispozici jsou sluchátka s audio záznamy, haptické modely (vyříznuté koláče kmenů s letokruhy), vzorky plodů, kůry a ukázky ptactva doprovázené audio výstupy zpěvu jednotlivých druhů. Jednopatrový objekt je vybudován na ploše 273 m², má sedlovou střechu porostlou kvetoucí trávou, přístup do objektu je bezbariérový.

Naučná stezka[editovat | editovat zdroj]

Okolí rybníka a Návštěvnického centra je velmi cenné, oblast patří pod ochranu Natura 2000 a Olšina byla prohlášena národní přírodní památkou. Předmětem památkové ochrany je rašelinný les, podmáčené a rašelinné neobhospodařované louky a v severní části rybníka biotop vzácných ohrožených druhů živočichů a rostlin. Okolo rybníka Olšina, nejvýše položeného chovného rybníka, byla v letech 2019–2021 vybudovaná naučná stezka.[3] Je to okružní cesta z velké části po povalových chodnících, rozdělená do osmi úseků dle typu prostředí. Infosystém umožňuje orientaci na okruhu barevným značením. Na začátku a konci každého úseku je totem se směrovkami, po cestě informační panely s barevnými proužky. Pro děti jsou na trase připraveny informace o přírodě a zvířatech.[4] První část stezky je zřízena především z přírodních materiálů (dřevo, dřevěné štěpky apod.) a je vedena i po nezpevněných lesních cestách. Druhá část vede po pevné asfaltové cestě kolem rybářské bašty, kde je i expozice o lesnictví a rybářství. Naučná stezka začíná i končí u Návštěvnického střediska. Po stezce lze chodit pouze pěšky.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MLSOVÁ, Ludmila. Unikátní část Šumavy znali jen vojáci ; Stezka ji přiblíží turistům: sedmdesát letech přístupnou přírodu kolem rybníka Olšina na Šumavě budou moci návštěvníci obdivovat z nové zážitkové naučné stezky. Vojenské lesy chtějí novinku za 30 milionů otevřít na začátku příští turistické sezony.. Mladá fronta Dnes - Jihočeské vydání. 2019, roč. 30, čís. 161, s. 15. ISSN 1210-1168.. 
  2. NEBOR, David; LUNDÁK, Petr. Hit pro turisty : Olšina láká na vor i bobří most: nová stezka a infocentrum u boletického rybníka stály 25 milionů: Nejvíc pobaví rodiny s dětmi. Mladá fronta Dnes - Jihočeské vydání. 2020, roč. 31, čís. 160. ISSN 1210-1168.. 
  3. OPPELT, Robert. Stezka odhaluje skrytou Šumavu: Šumava letos praská ve švech, ale jsou i místa, kde zatím nikoho nepotkáte. Třeba u rybníka Olšina. Mladá fronta Dnes - Jihočeské vydání. 2020, roč. 31, čís. 151. ISSN 1210-1168.. 
  4. JANOUT, František. Naučná stezka okolo rybníka Olšina: tip na letní nenáročný atraktivní a zábavný výlet pro malé i velké. Šumava. 2022, roč. Léto 2022, s. 30,31. ISSN 0862-5166.. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • FLÍČKOVÁ, Helena. Ráj na zemi? : když se řekne Olšina. In: Šumava 2015 ( Léto 2015) s.28-29. ISSN 0862-5166.
  • Po stopách společného přírodního a kulturního dědictví jižních Čech – Horního Rakouska. Vojenské lesy a statky, propagační materiál 2019.
  • Šumava : příroda – historie – život. Praha: Miloš Uhlíř – Baset, 2003. 800 s. ISBN 80-7340-021-9

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]