Nabarvené ptáče (román)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nabarvené ptáče
AutorJerzy Kosiński
Původní názevThe Painted Bird
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
Žánrválečný román
VydavatelHoughton Mifflin Harcourt
Datum vydání1965
Předchozí a následující dílo
Steps
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nabarvené ptáče (v anglickém originále The Painted Bird) je americký román, který v roce 1965 napsal spisovatel Jerzy Kosiński. Jedná se o jeho první dílo. V roce 2019 na motivu knihy vznikl stejnojmenný film, jenž režíroval Václav Marhoul.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Děj románu popisuje příběh chlapce, který je rodiči poslán z města na odlehlý venkov kdesi ve východní Evropě, kde má prožít válku v bezpečí. Podle jmen, která se v knize vyskytují jde o polsko-ukrajinské pohraničí.

Pěstounka, která se chlapce ujme, však po dvou měsících umře, takže se chlapec musí sám vydat na další putování. Díky jinému etnickému složení obyvatelstva a jejich mentální vyspělosti je však považován za cikána či žida. Je tedy velmi těžké naleznou někoho, kdo je ochoten chlapci pomoci.

Chlapec tak musí snášet bití a týrání ze stran místního obyvatelstva, lidí, kteří se jej ujmou i od sousedů, ale je také svědkem surovosti války, kdy jsou transportováni do koncentračních táborů židé či násilné řádění Kalmyků. V této složité době je nucen hoch dospět, umět se o sebe postarat a sám sebe také ochránit.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]