Městský park Kau-lun

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městský park Kau-lun
Městský park Kau-lun
Městský park Kau-lun
LokalitaKau-lung, Hongkong, ČínaČína Čína
Zeměpisné souřadnice
Založeno25.10 1995
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městský park Kau-lun / lung je park na poloostrově Kau-lung v Hongkongu. Na místě parku byla od 15. století vojenská pevnost. Ve 20. století zde vyrostlo Kau-lunské opevněné město které bylo centrem neřesti a trestné činnosti až do roku 1987. Na základě dohody mezi Hongkongskou vládou a ČLR bylo Kau-lunské opevněné město v roce 1990 strženo, zatímco staré budovy a objekty pevnosti, jež byly vklíněny mezi ostatní budovy, byly zachovány pro začlenění do nového parku.

Městský park o rozloze 31 000 metrů čtverečních je rozdělen do osmi tematických zón s vlastní charakteristickou scenérií. Návrh byl oceněn diplomem na IGO Stuttgart EXPO 93 (International Garden Exposition).[1]

Tematické zóny jsou: Stará jižní brána a její okolí, Zahrada květinových záhonů, Zahrada čtyř ročních období, Zahrada čínského zvěrokruhu, Šachovnicová zahrada, Pavilon s výhledem na hory, Pavilon Fei Sing a Pavilon skály Guibi.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kowloon Walled City Park na anglické Wikipedii.

  1. Leisure and Cultural Services Department - Kowloon Walled City Park - Design of the Park. www.lcsd.gov.hk [online]. [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]