Modré koule

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Modré koule nebo modráky či borůvky je slangový výraz[1] pro stav, při němž dojde k překrvení varlat doprovázenému bolestí[2] způsobenému prodlužováním sexuálního vzrušení bez ejakulace (uvolnění).[3][4] Odborně se tento stav nazývá epididymální hypertenze. V anglofonní literatuře hledejte výraz „blue balls“.

Bolest je způsobena rozpínáním tunica vaginalis, což je hladká, tuhá vazivová vrstva pokrývající varlata a také vnitřní povrch šourku, s bohatým nervovým zásobením (varlata samotná uvnitř nervovou pleten téměř nemají). Lze jí s trochou tolerance přirovnat konzistencí k polyetylénové folii (např. na sáček na pečivo), včetně roztažnosti. Bolest se vyskytuje od pocitu tíže až po velmi silnou. Trvá od několika hodin až po dny. Ejakulace okamžitou pomoc nepřináší, i když může přispět k uvolnění krevního tlaku. Bolest pomine po uvolnění napětí tunica vaginalis. Rekonvalescenci většinou napomůže chůze, pokud to lze, při silnějších bolestech ledování a analgetika.

Zdá se ale, že bolest nezpůsobuje jen překrvení obsahu šourku, ale vychází i z podráždění semenných váčků. Mechanismus bude buď obdobný, tedy překrvení, nebo pravděpodobněji přepětím jejich svalové vrstvy, nebo dočasným přeplněním. K domněnce vede okamžitá, i když ne úplná, úleva po ejakulaci v některých případech. K domněnce vede i fakt, že jsou semenné váčky na stejné větvi nervového zakončení, takže nelze rozlišit odkud bolest, respektive pocity, skutečně vychází, i když se subjektivně promítají do varlat.

Pokud je bolest opravdu silná, jednostranná a nebo se objeví promodrávání, nebo otok jedné poloviny šourku, je potřebná okamžitá pomoc lékaře, protože je to známka možné torze varlete (stav podobný uskřinutí).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Blue balls na anglické Wikipedii.

  1. [s.l.]: [s.n.] ISBN 978-0-415-08866-4. 
  2. YAZMAJIAN, Richard V. The Influence of Testicular Sensory Stimuli on the Dream. Journal of the American Psychoanalytic Association. 1967, s. 83–98. Dostupné online. DOI 10.1177/000306516701500103. PMID 6032147. 
  3. GLENN, Jules. Testicular and Scrotal Masturbation. International Journal of Psycho-Analysis. 1969, s. 353–362. Dostupné online. PMID 5387383. 
  4. [s.l.]: [s.n.] ISBN 978-0-415-37180-3.