Moderní sportovní karate

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Moderní Sportovní karate (MSK) je metodika tréninku karate, kterou vytvořil prof. Dr. Rudolf Jakhel v sedmdesátých letech 20. století během svého působení na institutu pro sportovní vědu Rýnsko-vestfálské university v Cáchách. MSK je primárně zaměřeno na zvládnutí sportovního boje (kumite).

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Moderní sportovní karate bylo založeno na podzim roku 1971 prof. Dr. Rudolfem Jakhelem, který založil vysokoškolskou skupinu karate na Institutu pro tělesná cvičení Rýnsko-vestfálské university v Cáchách a stal se garantem sportovního oboru karate. Vedení vysokoškolské skupiny oboru karate jej podnítilo k intenzivnímu mnohaletému výzkumu a vyvinutí vlastní nové stylově nezávislé, sportovně orientované tréninkové metodiky karate, která vychází z obecné nauky o pohybu.

Princip a technika[editovat | editovat zdroj]

Moderní sportovní karate vychází ze dvou zásadních rysů tradičních stylů karate: orientace na sport a pohyb, které byly optimalizovány na základě vědeckého výzkumu.

Vzhledem ke sportovní orientaci metodiky, zahrnuje MSK pouze takové techniky, které mohou být využívány ve sportovním boji a jeho tréninku. Optimalizace pohybového schématu na základě provedeného výzkumu a jeho přesná definice je důležitou součástí přípravy k soutěžní praxi. Pro posouzení kvality prováděné techniky jednotlivými cvičenci byla vytvořena sestava pěti forem (kata). Také na základě pravidel definovaných v rámci multi-point systému ve sportovním boji je možné demonstrovat pokrok v rámci takticko-technických dovedností.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

JAKHEL, Rudolf. Moderní sportovní karate. Svitavy: LUPA, 1992. ISBN 80-901435-0-4. (český) 

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Modern Sports Karate na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]