Mn4Ca klastr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mn4Ca klastr je uskupení 4 atomů manganu a jednoho atomu vápníku, fungující jako kofaktor fotosystému II. Na Mn4Ca klastru probíhá fotosyntetický rozklad vody. Dvě molekuly vody jsou rozloženy na molekulu kyslíku (O2), 4 protony (uvolněné do lumen thylakoidů) a 4 elektrony, odvedené postupně fotosystémem II. Mn4Ca klastr se nachází ve fotosystému II poblíž jeho luminální strany (strany směřující do nitra tylakoidů. Je součástí tzv. kyslík-uvolňujícího centra (označovaného v anglických textech jako OEC - oxygen evolving center či oxygen evolving complex, water-oxidizing complex nebo water-splitting complex).

Podle jedné z posledních publikovaných krystalografických struktur fotosystému II[1] jsou 4 atomy manganu a vápenatý kationt propojené dohromady atomy kyslíku sloužících jako oxo-můstky. Proto někdy bývá klastr označován Mn4CaO5 klastr. S Mn4CaO5 klastrem jsou koordinovány také 4 molekuly vody, dvě s atomem vápníku a dvě s jedním z atomů manganu. Některé z nich pravděpodobně slouží jako substrát pro oxidaci. Jako ligandy klastru slouží 8 postranních řetězců proteinu D1 a 2 proteinu CP43. Dva chloridové anionty v blízkosti Mn4CaO5 klastru mají pravděpodobně strukturní funkci a udržují ve správné konformaci části proteinů poskytující ligandy klastru[1].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b UMENA, Yasufumi; KAWAKAMI, Keisuke; SHEN, Jian-Ren; KAMIYA, Nobuo. Crystal structure of oxygen-evolving photosystem II at a resolution of 1.9 Å. Nature. 2011, s. 55–60. ISSN 0028-0836. DOI 10.1038/nature09913. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Duchoslav, Miloš: Proteomická a funkční charakterizace izoforem PsbO. Diplomová práce, Praha 2012.