Mjøsa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Mjosa)
Mjøsa
Mjøsa od města Hamar
Mjøsa od města Hamar
Poloha
SvětadílEvropa
StátNorskoNorsko Norsko
KrajeAkershus, Innlandet
DistriktyGjøvik, Gudbrandsdal, Hedemarken
ObceHamar, Gjøvik, Lillehammer
Mjøsa
Mjøsa
Mjøsa, Norsko
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha365 km²
Délka117 km
Šířka15 km
Objem56 km³
Max. hloubka468 m
Ostatní
Nadm. výška123 m n. m.
Pobřeží273 km
Přítok vodyGudbrandsdalslågen
Odtok vodyGlomma
OstrovyHelgøya
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mjøsa je největší norské jezero. Leží v jižní části Norska, asi 100 km severně od Oslo. Jeho plocha je 365 km², objem jezera je odhadován kolem 56 km³, obvyklá nadmořská výška hladiny je 123 m. Největší hloubka je 468 m.

Pobřeží[editovat | editovat zdroj]

Jezero Mjøsa s městy Lillehammer (sever), Gjøvik (západ), and Hamar (východ)

Od jeho nejjižnějšího místa u Minnesundu v Eidsvoll až k nejsevernějšímu bodu u Lillehammeru měří jezero 117 km. V nejširším místě, poblíž Hamar, má 15 km. Délka pobřeží jezera Mjøsa se odhaduje kolem 273 km, ze kterých je 30 % zastavěno.

Ostrovy[editovat | editovat zdroj]

Na jezeře se nacházejí pouze dva ostrovy. Největším z nich je Helgøya, na který vede silnice z vesničky Nes på Hedmark (zkráceně Nes). Asi 150 metrů jižně od ostrova se nachází další, ostrůvek jménem Holmen.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Jeho hlavním přítokem je Gudbrandsdalslågen, který se vlévá do jezera ze severu; hlavním odtokem je Vorma (přítok řeky Glomma) na jihu. Přehrady postavené na řece Vormě v roce 1858, 1911, 1947 a 1965 zvýšily hladinu přibližně o 3,6 metru. Za posledních 200 let bylo registrováno 20 povodní, které přesáhly o 7 metrů běžnou hladinu jezera. Několik takových povodní zaplavilo i město Hamar.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Města Hamar, GjøvikLillehammer byla založena podél břehů jezera. Jezero je splavné. Kromě rekreačních plavidelparníku Skibladner není na jezeru žádný provoz. Na většině břehů převládají zemědělské plochy, některé části pobřeží patří k nejúrodnějším v Norsku.

Po východním břehu jezera vede hlavní železniční trať mezi OsloTrondheimem, přičemž vlaky stavějí i v HamaruLillehammeru.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]