Mikołaj Skrzetuski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mikołaj Skrzetuski
Narození1610
Rożnowo
Úmrtí1673 (ve věku 62–63 let)
Místo pohřbeníSaint Joseph church in Poznań
Povolánívoják
RodSkrzetuští
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mikołaj Skrzetuski, erbu Jestřabec (asi 1610-1673), byl polský šlechtic, předobraz literární postavy Jana Skrzetuského z románu Ohněm a mečem spisovatele Henryka Sienkiewicze.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z chudého rodu nižší šlechty z Rożnowa u Poznaně ve Velkopolsku. Po smrti svého otce se připojil k bojům proti kozáckým povstalcům, vedeným Bohdanem Chmelnickým. Byl příslušníkem těžké jizdy pod vedením rotmistra Marka Gdeszyńskieho. Roku 1649 se mu podařilo uniknout z pevnosti Zbaraž, kterou obléhal Chmelnický s kozáky a Tatary a podat o fatální situaci obránců pevnosti zprávu králi. Účastnil se rovněž bojů s ruským carstvím a Tatary, postupně pod velením Stefana Czarnieckieho a Jana Sobieského.

Roku 1663 se Mikołaj dopustil mnoha drancování, přesto byl v roce 1664 povýšen do hodnosti plukovníka. Roku 1667 se pokusil násilím donutit k sňatku šlechtičnu Zofii Zawadzkou. Na konci svého života čelil několika obviněním. za některé přečiny byl i odsouzen, trestu však nikdy nedošel.

Po smrti byl pohřben v klášterním kostele bosých karmelitánů v Poznani.

Ohlas v literatuře[editovat | editovat zdroj]

Spisovatel Henryk Sienkiewicz použil Mikołaje Skrzetuského jako předlohu pro jednoho z hrdinů svého románu Ohněm a mečem, kterého přejmenoval na Jana Skrzetuského. Z Mikołajova života převzal pouze událost jeho útěku ze Zbaraže, jinak svého románového hrdinu značně zidealizoval a vylíčil jako vzor čestného rytíře.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mikołaj Skrzetuski na polské Wikipedii.