Metateorie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Metateorie je teorie vznikající při zkoumání, analýze a popisu teorie samotné.[1] Může být také viděna jako filozofie na pozadí teorie. Je to základní soubor myšlenek o tom, jak nahlížet a zkoumat daný jev našeho zájmu v konkrétní oblasti.[2] Nejedná se o moc používaný termín, nejvíce se s ním můžeme setkat v humanitních a přírodovědných oborech.

"Koncept metateorie se v mnohém překrývá s termínem paradigma, který do moderního pojetí převedl Thomas Samuel Kuhn (1996). Kuhn považoval paragidma za metateorii, teorii, metodologii a éthos. To všechno zkombinované pro jednu danou disciplínu nebo specializaci. Paradigma by tudíž mělo širší význam než metateorie. Zároveň je ale metateorie neodmyslitelným jádrem jakéhokoli paradigmatu a paradigma v mnoha smyslech charakterizuje."[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Webster’s Unabridged Dictionary, accessed online, March 10, 2004
  2. Wagner & Berger, 1985
  3. BATES, Marcia J. ; Přeložil NĚMEC, Jan. Úvod do metateorií, teorií a modelů. ProInflow [online]. 31.05.2011 [cit. 02.10.2011]. Dostupný z www: <http://pro.inflow.cz/uvod-do-metateorii-teorii-modelu Archivováno 19. 9. 2011 na Wayback Machine.>. ISSN 1804-2406.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]