Margarita D'Amico

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Margarita D'Amico
Narození1938
Venezuela
Úmrtí12. října 2017 (ve věku 78–79 let)
Venezuela
Alma materUniversidad Central de Venezuela
Pařížská univerzita
Povolánínovinářka
ZaměstnavatelUniverzita Central de Venezuela
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Margarita D'Amico (193812. října 2017) byla venezuelská novinářka, výzkumnice a profesorka, která významně ovlivnila uměleckou kritiku a kulturní žurnalistiku ve Venezuele.[1]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

D'Amico získala bakalářský titul v oboru žurnalistiky a umění na Central University of Venezuela (UCV) v roce 1961 a postgraduální studium v oboru audiovizuálních informací na univerzitě v Paříži v roce 1964. Stala se profesorkou na Fakultě sociálních komunikací UCV.

D'Amico je autorkou knihy Lo Audiovisual en Expansión (Monte Ávila Editores, 1971). Napsala téže několik sloupků publikovaných v novinách El Nacional, např. Videosfera, Los novelistas invisibles, Sí y No, Espacios, La Nueva Música. V novinách El Universal D'Amico napsala sloupek Vanguardia Hipersónica.[2][3][4]

D'Amico vytvořila televizní seriál Arte y Ciencia y Pioneros, vysílaný na kanálech 5 a 8 Venezolana de Televisión, stejně tak jako rozhlasový program Vanguardia Hipersónica, na Radio Caracas Radio. Uspořádala také několik video workshopů a festivalů ve Venezuele i v zahraničí.[5] Pro zkoumání nových metod komunikace založila D'Amico Proyecto Arte y Ciencia („Projekt umění a vědy“), počínaje pilotním programem Creando con los Polímeros.

Byla spolupracovnicí v časopise Comunicación del Centro Gumilla a ve výzkumném centru Cultura Visual del Centro de Investigación y Formación Humanística (CIFH) Katolické univerzity Andrése Bella (UCAB).

D'Amico až do konce svého života zkoumala témata, jako je tvorba obrazů pomocí nových technologií, technologické možnosti vyjádření a další témata související s estetikou a moderní komunikací.

D'Amico zveřejnila svůj historický archiv, La bohemia hipermediática, prostřednictvím UCAB.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Margarita D'Amico na anglické Wikipedii.

  1. ; Miguel Miguel García. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2022-06-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-03-02. (španělsky) 
  2. www.el-nacional.com. Dostupné online. 
  3. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2022-06-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-11-07. 
  4. www.eluniversal.com. Dostupné online. (španělsky)  Archivováno 7. 11. 2017 na Wayback Machine.
  5. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. ISBN 9789800020920. (španělsky) 
  6. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]