Hluboký ohýbač prstů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z M. flexor digitorum profundus)
Hluboký ohýbač prstů
Hluboký ohýbač prstů vyznačen modře
Hluboký ohýbač prstů vyznačen modře
Latinsky Musculus flexor digitorum profundus
Odstup Přední strana kosti loketní, předloketní mezikostní membrána
Úpon Báze distálních článků prstů
Inervace středový a loketní nerv
Funkce flexe prstů ruky

U člověka je hluboký ohýbač prstů (latinsky musculus flexor digitorum profundus) sval, který zajišťuje ohýbání (flexi) prstů a pomocnou flexi zápěstí. Spolu s dlouhým ohýbačem palce se řadí ke třetí vrstvě svalů na přední straně předloktí.

Začíná na přední straně kosti loketní (ulny) a na předloketní mezikostní bláně (membrana interossea antebrachii). Na předloktí na něm probíhá loketní nerv (nervus ulnaris), který je svrchu dále kryt loketním ohýbačem zápěstí. Čtyři šlachy hlubokého ohýbače prstů následně probíhají na zápěstí skrze karpální tunel a upínají se na bázi distálních článků ruky, kam se dostávají po proběhnutí pod rozdvojením povrchového ohýbače prstů (musculus flexor digitorum superficialis) tzv. šlachovém křížení (chiasma tendineum). V této oblasti středního článku prstů se také nachází vazovité struktury dlouhý a krátký úvaz (vincula brevia et longa), které zodpovídají za propojení s šlachami povrchového ohýbače prstů a jsou zodpovědné za jejich vyživení pomocí drobných cév, které obsahují. V dlani z jeho šlach začínají červovité svaly (musculi lumbricales). Během svého průběhu zápěstím se sval s povrchovým ohýbačem prstů nachází ve společné šlachové pochvě zápěstních ohýbačů (vagina communis tendinum musculorum flexorum), která dále pokračuje na malík. Na koncích druhého, třetího a čtvrtého prstu je kryt šlachovou pochvou prstů (vaginae synoviales digitorum manus). Sval je inervován dvěma nervy (je diploneurální) – středovým nervem a loketním nervem.[1][2] Variabilně tento sval může chybět.[3]


Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HUDÁK, Radovan; KACHLÍK, David. MEMORIX ANATOMIE. 2.. vyd. Praha: Triton, 2013. 605 s. ISBN 978-80-7387-712-5. S. 138, 146, 342. 
  2. PETROVICKÝ, Pavel. Anatomie s topografií a klinickými aplikacemi I. svazek. Banská Bystrica: Vydavateľstvo Osveta, 2001. 463 s. ISBN 80-8063-046-1. S. 314. 
  3. BELBL, Miroslav; KUNC, Vojtech; KACHLIK, David. Absence of flexor digitorum profundus muscle and variation of flexor digitorum superficialis muscle in a little finger: two case reports. Surgical and Radiologic Anatomy. 2020-02-10. Dostupné online [cit. 2020-06-29]. ISSN 0930-1038. DOI 10.1007/s00276-020-02420-y. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]