Lake Louise (Alberta)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lake Louise
Poloha
StátKanadaKanada Kanada
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha80 ha
Délka2,4 km
Šířka1,2 km
Ostatní
Nadm. výška1 731 m
Odtok vodyBow River
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lake Louise je ledovcové jezero, které se rozprostírá v kanadské Albertě v národním parku Banff. Nachází se 5 km západně od jezera Hamlet of Lake Louise a Trans-Kanadské dálnice.

Jezero Louise je pojmenováno po princezně Louise Caroline Albertě (1848–1939, Luisa Sasko-Koburská), která byla čtvrtou dcerou královny Viktorie a manželkou markýze z Lorne, jenž byl v letech 1878 až 1883 generálním guvernérem Kanady.

Plocha jezera je 0,8 km². Z jezera vytéká potok s totožným názvem Louise, který se po třech kilometrech vlévá do řeky Bow. Voda v jezeře má tyrkysovou barvu pocházející z tání nedalekých horských ledovců, které smývají kamenný prach do jezera.

Lake Louise

Na východním břehu jezera Louise se nachází Fairmont's Chateau Lake Louise, což je jeden z velkých kanadských železničních hotelů. Jedná se o luxusní hotel postavený na začátku 20. století společností Canadian Pacific Railway.

Aktivity v oblasti[editovat | editovat zdroj]

Kolem jezera se nacházejí různé turistické stezky. Turistické stezky zahrnují výlety do Saddleback Pass, Mirror Lake, Mount Whyte, Fairview Mountain, Lake Agnes, Big Beehive, Mount Niblock, Devils Thumb a Little Beehive. Některé z těchto stezek jsou přístupné pro jízdu na koni a horskou cyklistiku. Okolní horské stěny nabízejí příležitosti pro horolezectví. V létě je oblíbenou aktivitou jízda na kánoi a na kajaku. Na severovýchodním pobřeží se nachází půjčovna lodí, kánoí a dalšího vybavení.

Lake Louise

V zimních měsících je Lake Louise a jeho okolí také hojně navštěvováno. Nedaleko se nachází lyžařský areál Lake Louise, který byl dříve známý jako Mountain Resort Lake Louise. Areál nabízí možnosti pro běžecké a alpské lyžování, heli-skiing a snowboarding. V zimě lze jezero využít k bruslení a k zimnímu rybaření. V okolí najdete možnosti pro lezení na ledě, jízdu na sněžných skútrech, turistiku na sněžnicích a projížďky se psím spřežením.

Vlivem velkého počtu turistů je tato oblast sužována dopravními zácpami a nedostatkem parkovacích míst.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lake Louise (Alberta) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]