LGBT práva na Tonze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Lesby, gayové, bisexuálové a transgender osoby (LGBT+) se mohu setkávat na ostrovním státě Tonga s právními komplikacemi, které jsou pro běžné heterosexuální páry neznámé. Stejnopohlavní aktivita mezi jedinci stejného pohlaví jsou oficiálně trestné jen pro muže, ale nejsou záznamy o případu jejich uplatnění.[1]

Stejnopohlavní soužití[editovat | editovat zdroj]

Původní Polynésané (ani Tonga nebyla výjimkou) měli tolerantní vztah ke stejnopohlavním aktivitám i různým formám soužití až do příchodu evropských křesťanů.

Polynésané, kteří jsou původními obyvateli souostroví Tonga, mají speciální výraz pocházejí ze starých dob - fakaleiti (v překladu jako žena) - označující muže, kteří se narodili jako muži, ale oblékají se a chovají jako ženy. Obdobné formy můžeme nalézt po celé Oceánii.

Roku 1988 byl přijat novelizovaný Trestní zákoník, který odůvodňuje stejnopohlavní mužská soužití jako hříčku proti přírodě a označuje jej za sodomitu. Pro účastníka těchto aktivit bude hrozit až trest odnětí svobody 10 let.[2]

Životní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Koncem roku 2016 začala LGBT organizace Tonga Leitis Association konzultace s vládními úředníky s cílem přesvědčit je o dekriminalizaci homosexuality.[3] Po konzultacích oznámil generální prokurátor, že od r. 2016 nejsou zaznamenány žádné případy uplatnění.

Na LOH 2012 v Londýně vystoupil první otevřený gay-sportovec plavec Amini Fonua.[4] Samotná člen královské rodiny, princezna Salote Mafileʻo Pilolevu Tuita, vyjádřila jisté nesouhlasné názory ohledně homosexuality. [5]

Obecně se tonžská společnost bere jako sociálně konzervativní, zejm. díky vysoké míře křesťanské zbožnosti, která tu je zejména z koloniálních dob. D9ky tomu stále přetrvávají spíše nesouhlasné názory vůči LGBT komunitě, která zde není téměř patrná.

Souhrnný přehled[editovat | editovat zdroj]

Legální stejnopohlavní styk No/Yes Mužský ilegální/ženský legální
Stejný věk legální způsobilosti k pohlavnímu styku pro obě orientace No/Yes Muži ne/ženy ano
Antidiskriminační zákony v zaměstnání No
Antidiskriminační zákony v přístupu ke zboží a službám No
Antidiskriminační zákony v přístupu ke zboží a službám No
Stejnopohlavní manželství No
Stejnopohlavní soužití No
Adopce dítěte partnera No
Společná adopce dětí stejnopohlavními páry No
Gayové a lesby smějí otevřeně sloužit v armádě No
Možnost změny pohlaví No
Přístup k umělému oplodnění pro lesbické ženy No
Náhradní mateřství pro gay páry No
MSM smějí darovat krev No

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku LGBT rights in Tonga na anglické Wikipedii.

  1. U.S. Department of State Archive. 2009-2017.state.gov [online]. [cit. 2022-06-12]. Dostupné online. 
  2. Criminal Offences. www.paclii.org [online]. [cit. 2022-06-12]. Dostupné online. 
  3. STEWART, Indira; INTERNATIONAL, R. N. Z. LGBT community calls for change in conservative Tonga. RNZ [online]. 2016-10-08 [cit. 2022-06-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. ZEIGLER, Cyd. Listen: Amini Fonua talks repping a country where gay is illegal. Outsports [online]. 2020-01-05 [cit. 2022-06-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Tonga royal family member speaks out against Israel Folau’s anti-gay views [online]. 2018-05-10 [cit. 2022-06-12]. Dostupné online. (anglicky)