Kvitsøy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kvitsøy
Kvitsøy – znak
znak
Kvitsøy – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátNorskoNorsko Norsko
KrajRogaland
Kvitsøy
Kvitsøy
Kvitsøy, Norsko
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha6,3 km²
Počet obyvatel535 (2023)[1]
Hustota zalidnění85,1 obyv./km²
Správa
StarostaStian Bjørsvik (od 2019)
Vznik1923
Oficiální webwww.kvitsoy.kommune.no
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kvitsøy je norská ostrovní obec v kraji Rogaland. Správním sídlem je Ydstebøhavn. Je nejmenší norskou obcí podle rozlohy souše. Na severu sousedí s obcí Karmøy a Bokn, na severovýchodě s obcí Stavanger (dříve Rennesøy), na jihovýchodě s obcí Randaberg a na jihu s obcí Sola.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Obec leží u Severního moře při jihozápadní části Skandinávského poloostrova. Leží u vod Boknafjordu. Nejvyšším místem obce je Eime s 28 metry na ostrově Eime.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Obec je spojena s pevninou přívozem Kvitsøy–Mekjarvik. Na ostrově je od roku 2003 v provozu dopravní centrála – Kvitsøy trafikksentral, která obstarává především řízení námořního provozu směřujícího do plynárenského terminálu Kårstø. V blízké budoucnosti (2026–2028) bude obec spojena s ostrovní obcí Bokn a pevninskou obcí Randaberg, a tedy i Stavangerem, pomocí rekordně dlouhého podmořského silničního tunelu – Boknafjordtunnelu, a jeho územím bude procházet evropská silnice E39. Napojení obce na Boknafjordský tunel bude provedeno samostatnou větví tunelu – Kvitsøytunnel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 07459: Alders- og kjønnsfordeling i kommuner, fylker og hele landets befolkning (K) 1986 - 2023. 21. února 2023. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]