Přeskočit na obsah

Zaczarowany Ogród

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kouzelná zahrada)
Zaczarowany Ogród
Kouzelná zahrada
Funkcebotanická zahrada
LokalitaArboretum Bramy Moravskiej, Obora
Ratiboř
Okres Ratiboř
Slezské vojvodství, PolskoPolsko Polsko
Zeměpisné souřadnice
Nadmořská výška194 m
Rozloha0,011 km2
Založeno22. června 2012
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zaczarowany Ogród, česky lze přeložit jako Kouzelná zahrada, je populární botanická zahrada a park s labyrintem v Arboretu Bramy Morawskiej v městském lese Las Miejski Obora v městské čtvrti Markowice města Ratiboř (Racibórz) v jižním Polsku. Geograficky se nachází v okrese Ratiboř, Slezském vojvodství, nížině Ratibořská kotlina a krajinném parku Park Krajobrazowy Cysterskie Kompozycje Krajobrazowe Rud Wielkich.[1][2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavba zahrady započala v roce 2008 a slavnostně byla otevřena 22. června 2012.[1]

Popis zahrady[editovat | editovat zdroj]

Nachází se v nadmořské výšce 194 m v severozápadní části Arboreta Bramy Morawskiej na přibližně půlkruhové oplocené ploše 1,1 ha. V centrální části zahrady, v půdorysném pohledu, je výsadba provedena ve tvaru květiny s pěti okvětními lístky umístěné uprostřed okolních lesů. Další atrakcí je stálezelený labyrint vytvořený z jehličnatých rostlin. Zahrada vznikla s cílem prezentace sbírky rostlin a přírodního dědictví Slezska a také upozornit veřejnost na význam rostlin v lidském životě. Plní tak rekreační i vzdělávací funkci. Zahrada je vybavena lavičkami pro posezení. Zajímavá výsadba zahrady také vynikne při panoramatickém výhledu z vyhlídkové plošiny Platforma widokowa w Oborze, která je umístěna ve svahu nad zahradou.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

V letní sezómě v době otvíracích hodin je zahrada volně přístupná. Nachází se na mezinárodní slezské turistické trase Stezka rozhleden a vyhlídkových míst v Euroregionu Silesia a dálkové turistické trase Szlak Husarii Polskiej.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c CMS, Widzialni. Zaczarowany Ogród - Arboretum Bramy Morawskiej w Raciborzu. www.arboretum-raciborz.com.pl [online]. [cit. 2023-05-30]. Dostupné online. (polsky) 
  2. a b S.R.O, Turistika cz. Zaczarowany Ogród. www.turistika.cz [online]. [cit. 2023-05-30]. Dostupné online. 
  3. Racibórz: Zaczarowany Ogród w Arboretum Bramy Morawskiej. Racibórz Nasze Miasto [online]. 2012-07-03 [cit. 2023-05-30]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]