Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka pod ochranou Svaté Rodiny v Brně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka pod ochranou Svaté Rodiny
Základní informace
Kategorieženská katolická kongregace diecésního práva
Úlohapéče o nemocné a pečovatelská služba
SídloBrno
Země původuMoravské markrabstvíMoravské markrabství Moravské markrabství
ZaložilFrantišek Saleský Bauer, Bernardina Hošková
Odkazyhttp://www.frantiskanky.cz/

Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka pod ochranou Svaté Rodiny je římskokatolická ženská kongregace zaměřená na službu nemocným.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Brněnský biskup dr. František Saleský Bauer se s úmyslem založit kongregaci sester ošetřovatelek, které by v případě války sloužily ve vojenských lazaretech, obrátil r. 1886 na pražskou kongregaci Šedých sester. Ta vyhověla jeho žádosti a vyslala jako základ nové řeholní komunity tři sestry pod vedením Bernardiny Hoškové. Členky kongregace se od počátku věnovaly péči o nemocné v nemocnicích i v domácnostech, za první světové války ošetřovaly raněné ve vojenských lazaretech i polních nemocnicích.[1]

Kongregace nepřetržitě působila i v době komunistické totality, kdy sestry nesměly sloužit v nemocnicích a od r. 1958 ani sídlit v Brně. Pracovaly v domovech důchodců a v ústavech pro mentálně postižené. Po Sametové revoluci byl postupně obnoven brněnský mateřinec a sestry se do něj vrátily.[2]

K roku 2006 šlo o jednu z nejpočetnějších řeholních kongregací v republice.[3]

Místa působení[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 15. 3. 1886 Založení Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka pod ochranou Svaté rodiny - Profil události. encyklopedie.brna.cz [online]. [cit. 2022-06-06]. Dostupné online. 
  2. Historie - Kongregace Milosrdných sester III. řádu svatého Františka pod ochranou Svaté Rodiny. www.frantiskanky.cz [online]. [cit. 2022-06-02]. Dostupné online. 
  3. KOMPAS, Biskupství brněnské, Petr. 120. výročí založení Kongregace milosrdných sester sv. Františka v Brně - Biskupství brněnské. www.biskupstvi.cz [online]. [cit. 2022-06-02]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HAVELKOVÁ, Jitka. Působení kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka pod ochranou Svaté Rodiny v letech 1918-1958. Brno, 2009. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Jiří Mihola. Dostupné online.
  • HAVELKOVÁ, Jitka. Kongregace milosrdných sester III. řádu sv. Františka pod ochranou svaté rodiny a její působení v Brně v 19. století a na počátku 20. století. Brno, 2007. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Jiří Mihola. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]