Komar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Komar
Komar tekoucí při silnici v Komarně
Komar tekoucí při silnici v Komarně
Základní informace
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Komar je potok v polském dolnoslezském vojvodství tekoucí z vesnice Komarno na jih do potoka Radomierka.[1] V květnu 1968 se potok ve vsi Komarno vylil ze svého koryta a voda se dostala do domů s ním sousedicích.[2] Další povodeň se konala v květnu 2012 kdy se potok z důvodů silných dešťů rozlil a poničil místní komunikace.[3]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení ve vsi Komarno. Odtud se vydává podél silnice dolů na jih. U čísla 74 teče pod silnicí a pokračuje mezi domy. Zde se do něj z obou stran vlévají další potůčky. U domu číslo 52 se opět vrací k silnici. Postupně se stáčí na západ a po opuštění Komarna, proteče okrajem jeho osady Chałupy a pokračuje dále na jihozápad. Před vstupem do intravilánu obce Maciejowa se do něj zleva vlévá svodnice tekoucí také od Chałup. Komar proteče pod ulicí Józefa Nieċki a pod kostelem svatého Petra a Pavla se vlévá do Radomierky jako její pravostraný přítok.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Jelenia Góra. Rybnik: Pracownia projektowa pro – forma s.c., 2022. 112 s. S. 12. 
  2. Zestawienie danych dotyczących znaczących powodzi historycznych i powodzi prawdopodobnych [online]. [cit. 2023-10-24]. Dostupné online. 
  3. CABAN, Mateusz. Ulewa 5-6 lipca [online]. Janowice Wielkie: Urząd Gminy Janowice Wielkie, 2012-08 [cit. 2023-10-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]