Klášter Saint-Michel de Cuxa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter Saint-Michel de Cuxa
Rajský dvůr kláštera Saint-Michel de Cuxa
Rajský dvůr kláštera Saint-Michel de Cuxa
Lokalita
StátFrancieFrancie Francie
MístoCodalet
Souřadnice
Map
Základní informace
ŘádŘád svatého Benedikta
Založení9. století
Odkazy
Kód památkyPA00103995
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Detail hlavice sloupu křížové chodby

Klášter Saint-Michel de Cuxa je benediktinský klášter u francouzské obce Codalet v regionu Pyrénées-Orientales. Velká část architektonických prvků je dnes deponována v Metropolitním muzeu v New Yorku.[1] Během 20. století a aktivitě perpignanského biskupství došlo k rozsáhlé rekonstrukci opatství a novému osazení mnichy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátky stavby jsou datovány do poloviny 9. století, kdy zde byla postavena kaple věnovaná sv. Germanovi. Roku 878 silné záplavy na řece Têt zničily klášter San Andrés de Eixalada a místní mniši byli nuceni přijmout útočiště v okolí. V červnu roku 879 byl pro řeholníky založen klášter Saint-Michel de Cuxa a majetek nově založeného kláštera byl rozšířen o majetky zničeného předchůdce. Roku 974 byl za účasti pěti biskupů vysvěcen trojlodní klášterní kostel sv. Michala s pěti či sedmi apsidami. O čtyři roky později se do klášterního ústraní v Pyrenejích uchýlil benátský dóže Petr Orseolo společně s poustevníkem Marinusem a sv. Romualdem.

Roku 1008 převzal opatský úřad biskup Oliba a započalo období největšího rozkvětu kláštera charakterizované mnoha stavebními úpravami. Křížová chodba s plastickými zvířecími hlavicemi sloupů pochází z 12. století a je pravděpodobné, že stejní sochaři pracovali i na jižní empoře a tribunách kláštera Serrabone.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.metmuseum.org
  2. Románské umění : architektura, sochařství, malířství. Praha: Slovart, 2006. ISBN 80-7209-765-2. S. 278. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]