Kavárna Tři koruny (Novi Sad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kavárna Tři koruny (Novi Sad)
Základní informace
Sloheklektismus
Výstavba1902
Poloha
AdresaТемеринска улица бр. 1, Novi Sad, SrbskoSrbsko Srbsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kavárna Tři koruny (srbsky Кафана Три круне) je přízemní rohový dům v hlavním městě srbské autonomní oblasti Vojvodina, Novém Sadu, a to na rohu ulic Kisačka a Temerinska. Jedná se o historicky významnou budovu chráněnou jako kulturní památka. která je nápadná především díky vstupu s dvěma pilastry orientovanému přímo do křižovatky.

Dům nechal v roce 1902 zbudovat Lazar Đunđerski.[1] Ve zdejší kavárně se často scházeli členové Radikální strany. Později zde sídlila prodejna státního podniku Agrovojvodina, který se zabýval prodejem zemědělské techniky.[2]

Ve 21. století byla diskutována možná obnova stavby a její odkup městem a případná přestavba na kulturní centrum.[3] Byl však představen i projekt výstavby výškových budov, který by znamenal zbourání tohoto domu.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Prodaje se poznato novosadsko zdanje: Kako se veselilo u kafani „Tri krune“. danas.rs [online]. [cit. 2024-01-27]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. O TEMERINSKOJ ULICI. ns.in.rs [online]. [cit. 2024-01-27]. Dostupné online. (srbsky) 
  3. "Bravo" podneo inicijativu da se kafana "Tri krune" sačuva i da bude mesto kulture (VIDEO). mojnovisad.com [online]. [cit. 2024-01-27]. Dostupné online. (srbsky) 
  4. Novo ruho za Kisačku i Temerinsku: Planiraju se višespratnice, garaža, park, kuća Mileve Marić ostaje sačuvana. 021.rs [online]. [cit. 2024-01-27]. Dostupné online. (srbsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]