Katechista

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Katechista může označovat:

kanonické právo
  • Katechista, v kánonu 785 §§ 1-2 CIC, lat. catechista[1] (podle III. knihy CIC - Učitelský úřad církve) v misiích je ten, kdo není duchovním, ale je náležitě vzdělán ve speciální škole nebo pod vedením misionářů, vyniká křesťanským životem a pod vedením misionáře vyučuje evangelium, liturgii a koná charitativní činnost.[2]
  • Katechista, lat. catechista[3] (podle IV. knihy CIC - Posvěcující úřad církve) je ten, kdo má mandát udělit dovoleně křest za nepřítomnosti řádného udělovatele křtu. Termín katechista se objevuje v oficiálním českém překladu (přeložil: Zedníček) Kodexu kanonického práva z roku 1983 v kánonu 861 § 2: „Za nepřítomnosti nebo při zaneprázdnění řádného udělovatele uděluje dovoleně křest katechista nebo jiný k tomuto úkolu místním ordinářem pověřený a v případě nutnosti dokonce kterýkoliv člověk, který má náležitý úmysl; pastýři duší, hlavně farář se starají, aby věřící byli poučeni o správném způsobu udílení křtu“.[4] Originální latinský text i italský překlad používá na témže místě (v kánonu 861 § 2) stejné slovo: catechista, které zároveň znamená katecheta i katechista. Technicky je zde u češtiny rozdíl mezi katechetou - tím kdo připravuje a vede katecheze, a katechistou – tím, kdo je podle práva pověřen dovoleně udělit křest. Vzhledem k tomu, že ten, kdo vyučuje náboženství může být pověřen i udělením křtu, v širším smyslu jsou výrazy katechista a katecheta chápány jako synonyma; v úzkém smyslu je zde rozdíl v mandátu, katecheta sám o sobě mandát nemá. Dá se říci, že zde[3] katechista je katecheta s pověřením křtít (katechista má širší mandát než katecheta). Pokud by katecheta bez pověření křtil, křtí platně, ale nedovoleně.
pedagogika

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Titulus II De actione ecclesiae missionali
  2. Codex iuris canonici – Kodex kanonického práva. Úřední znění textu a překlad do češtiny : latinsko-české vydání s věcným rejstříkem / au­ctoritate Ionnis Pauli PP. II promulgatus. Překlad Miroslav Zedníček. 1. vyd. Praha: Zvon, české katolické nakladatelství a vydavatelství, spol. s.r.o., 1994. 812 s. ISBN 80-7113-082-6. S. 356–357. (latina, čeština) 
  3. a b Caput II De baptismi ministro
  4. Codex iuris canonici – Kodex kanonického práva. Úřední znění textu a překlad do češtiny : latinsko-české vydání s věcným rejstříkem / au­ctoritate Ionnis Pauli PP. II promulgatus. Překlad Miroslav Zedníček. 1. vyd. Praha: Zvon, české katolické nakladatelství a vydavatelství, spol. s.r.o., 1994. 812 s. ISBN 80-7113-082-6. S. 392–393. (latina, čeština) 

Související články[editovat | editovat zdroj]