Kapitán (sport)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kapitánky obou týmů vedou svá družstva na hrací plochu (finále německého fotbalového poháru žen 2007)

Kapitán je v mnoha kolektivních sportech člen družstva vybraný jako jeho představitel. Význam kapitána se v různých sportech liší – někdy se jedná o výlučně čestný titul, v jiných sportech je např. kapitán jediná osoba, která smí jednat s rozhodčími apod. V některých sportech (např. v tenise) se jako nehrající kapitán označuje osoba, která se samotného sportovního klání neúčastní a zastává spíše funkci trenéra. Ve vybíjené má pak kapitán týmu odlišnou herní úlohu od zbytku týmu.

Fotbal[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Kapitán (fotbal).

Ve fotbale je jako kapitán předem určen jeden z hráčů na hřišti. Po celou dobu utkání je označen páskou na levém rukávě. Kapitán zastupuje družstvo při komunikaci s rozhodčím a vede družstvo při nástupu na hrací plochu apod. Pokud je vystřídán, jednoho z hráčů na hřišti jmenuje svým zástupcem (a předá mu kapitánskou pásku).

Lední hokej[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Kapitán (lední hokej).

V ledním hokeji je jako kapitán družstva před zápasem určen jeden z hráčů, který je po celou dobu zápasu označen na dresu velkým písmenem C (z anglického captain). Dále pak mohou být nejvýše dva hráči určeni jako náhradní kapitáni a označeni na dresu písmenem A (z anglického alternate). Kapitán (nebo některý z náhradních kapitánů, pokud kapitán není v danou chvíli na ledě) zastupuje družstvo při komunikaci s rozhodčími, je jediným hráčem oprávněným na ledě diskutovat s rozhodčím o výkladu pravidel.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]