Kamínek (Pražská plošina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kamínek (Zlatníky-Hodkovice))
Kamínek
Kamínek v roce 2017, ze severu
Kamínek v roce 2017, ze severu

Vrchol381 m n. m.
Poznámkavzniklo 2009
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Kamínek
Kamínek
Typumělý
PovodíVltava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamínek je kopec mezi obcemi Zlatníky-Hodkovice a Dolní Břežany v okresu Praha-západ. Vznikl v roce 2009 z nepotřebné zeminy při stavbě pražského okruhu. Jeho výška od úpatí (oproti okolním polím) je přibližně 35 metrů, vrchol je ve výšce 381 m n. m. Kolem protéká Břežanský potok.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pohled z kamínku na Prahu

Kamínek byl původně lom, ve kterém se ve 20. letech 20. století těžil kámen. Po ukončení těžby zde vzniklo několik tůní, kolem vyrostly křoviny a lesík. Později zde vzniklo přírodní koupaliště. V šedesátých letech zde došlo k tragické události, kdy v jedné z tůní utonuly dvě dvanáctileté dívky pocházející z Točné, které v Dolních Břežanech navštěvovaly základní školu.[1] Přesný důvod není znám.

Kopec (výsypka) Kamínek vznikl v roce 2009 ze zbytkového materiálu ze stavby jižní části vnějšího pražského okruhu (dálnice D0). Nachází se hned nad původním lomem nazvaný též Kamínek. Od založení počítalo vedení obce Zlatníky-Hodkovice se vznikem lyžařské sjezdovky na tomto kopci.[2] Kolem by se rozkládal také rozlehlý sportovní areál.[3] K realizaci těchto idejí ale k roku 2017 nedošlo.

Na vrchol se mohou pěší i cyklisté dostat po štěrkové cestě. Vznikl zde veliký kompas z kamenů. Každoročně se zde koná cyklistický závod Kamínek Eliminátor, jehož úkolem je zdolat tento kopec. Trasa je dlouhá 350 metrů a má převýšení 35 metrů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. „Kamínek“ bývalý lom a posléze koupaliště [online]. dbmagazin.cz, 2013-11 [cit. 2017-08-01]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. Středočeský kraj bude mít novou sjezdovku, kousek za Prahou. iDNES.cz [online]. 2010-12-25 [cit. 2017-08-20]. Dostupné online. 
  3. Zatím je Kamínek kopec, za rok bude sjezdovkou [online]. dolnibrezany.cz, 2013-08 [cit. 2017-08-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]